Produktguide

ANDNINGSLARM

Ett andningslarm för bebis är inte någonting roligt att tänka på. Trots det är de allra flesta föräldrar överens om att det viktigaste är att hålla sitt barn tryggt och säkert. Därför kan det vara nödvändigt att lägga en tanke på andningslarm, och vilka fördelar det kan finnas med att införskaffa ett sådant. Här går vi igenom hur de fungerar och vilka andningslarm vi rekommenderar på marknaden.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa andningslarmen

Som förälder är det naturligt att känna oro för sitt barns hälsa och välbefinnande. Den där känslan av att alltid behöva vara på alerten, särskilt när din bebis sover, kan vara överväldigande. Tankar som ”Hörde jag något?”, ”Rörde hon sig?” och ”Andas hon?” är vanliga hos nyblivna föräldrar och kan störa den efterlängtade vilan. Lyckligtvis finns det teknologi som kan hjälpa till att lindra dessa bekymmer.

Ett andningslarm är en innovativ och betryggande lösning för att hjälpa dig som förälder att slappna av. Denna lilla enhet registrerar ditt barns andningsmönster och varnar dig om andningen uteblir eller blir oregelbunden. På så sätt kan du känna dig tryggare och veta att du snabbt får reda på om något skulle vara fel.

Förutom att övervaka andningen, erbjuder de flesta andningslarm ytterligare funktioner som rapporterar både temperatur och rörelser. Detta gör dem till ett utmärkt komplement till babymonitors och ger dig en mer komplett bild av ditt barns situation. Genom att investera i ett andningslarm kan du som förälder få den extra tryggheten som behövs för att verkligen kunna slappna av och njuta av de värdefulla stunderna med ditt barn.

våra favoriter

Bäst i test

Owlet Duo Babyvakt med Cam 2

Utmärkt alternativ

SNUZA PICO 2

billigare alternativ

Snuza Hero MD

Viktigt att tänka på vid köp av andningslarm

När du ska köpa ett andningslarm till ditt barn är det viktigt att tänka på flera aspekter för att säkerställa att du väljer den bästa och mest pålitliga enheten. Här är några av de viktigaste faktorerna som vi tittade närmare på under vår bedömning.

  • Noggrannhet och tillförlitlighet: Ett andningslarm måste vara extremt pålitligt eftersom det övervakar ditt barns andning. Vi kontrollerar bland annat recensioner och tester för att se hur noggrant larmet fungerar och om det är känt för att ge falska alarm eller missa viktiga händelser.
  • Ljud- och ljuslarm: Ett effektivt andningslarm bör ha både ljud- och ljusindikatorer för att varna dig om något är fel. Detta säkerställer att du snabbt blir medveten om eventuella problem, även om du inte befinner dig i samma rum.
  • Batteritid: Andningslarmet skall ha en lång batteritid eller vara enkelt att ladda. Ett larm som ständigt behöver laddas kan vara opålitligt och skapa onödig stress, vilket förverkar dess ursprungliga syfte.
  • Extra funktioner: Många moderna andningslarm erbjuder extra funktioner som temperaturövervakning och rörelsedetektion. Dessa funktioner kan ge ytterligare trygghet och hjälpa dig att hålla en ännu bättre koll på ditt barn.
  • Enkel installation och användning: Larmet ska vara enkelt att installera och använda. Komplicerade enheter kan vara svåra att hantera och kan leda till felaktig användning.
  • Portabilitet: Om du planerar att resa eller flytta runt i huset med ditt barn, är det bra att ha ett portabelt andningslarm som är lätt att ta med sig.
  • Pris: Andningslarm kommer i olika prisklasser. Det är viktigt att hitta en balans mellan kostnad och kvalitet. Ett billigare larm kanske inte har alla nödvändiga funktioner eller lika hög tillförlitlighet som ett dyrare alternativ.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Owlet Duo Babyvakt med Cam 2

Andningslarm bäst i test
Specifikation
  • HD 1080p-video
  • Steglös 4x zoom
  • Mörkerseende
  • Mäter luftfuktighet och temperatur i rummet
  • Videoklipp sparas i 7 dagar
  • Lämplig för bebisar mellan 0-18 månader eller 2,3-13,6 kg
  • Batterier ingår

Owlet Duo Babyvakt med Cam 2 är en högteknologisk babyvakt med många smarta funktioner, designad för att ge föräldrar sinnesro och säkerhet. Detta duopaket innehåller både den intelligenta Smart Sock 3 och babyvakten Cam 2, vilket ger omfattande övervakning av ditt barn.

Smart Sock 3 mäter ditt barns hjärtfrekvens och syrenivåer och signalerar vid avvikelser, vilket ger dig snabb information om ditt barns välmående. Babyvakten Cam 2 spelar in video när ljud, rörelse eller gråt registreras i barnets rum, vilket säkerställer att du alltid har ett extra vakande öga över ditt barn.

Babyvakten har en justerbar magnetisk bas och erbjuder HD 1080p-video med steglös 4x zoom och ett 130° vidvinkelobjektiv, vilket ger dig en klar och bred vy av barnets omgivning. Den är utrustad med mörkerseende och tvåvägskommunikation, så att du kan se och prata med ditt barn även när rummet är mörkt. Dessutom mäter den luftfuktighet och temperatur i rummet för att säkerställa en bekväm miljö för ditt barn.

Videoklippen som spelas in sparas i sju dagar, vilket ger dig möjlighet att återgå och granska tidigare inspelningar. Owlet Duo Babyvakt med Cam 2 är lämplig för bebisar från nyfödd upp till 18 månader, eller med en vikt mellan 2,3 och 13,6 kg. Batterier ingår för att underlätta användningen direkt vid köp.

Utmanaren

SNUZA PICO 2

Bäst i test andningslarm
Specifikation
  • Kopplas till app för full kontroll och information
  • Larmfunktion som vibrerar efter 15 sekunders utebliven andning
  • Ljudlarm aktiveras efter ytterligare 5 sekunder av inaktivitet, alarm skickas till telefon
  • Analyserar sömnmönster, inklusive antal timmar sömn, sovposition och sömnfaser
  • Drivs på 1 st. litiumbatteri (ingår)

Snuza Pico 2 Rörelselarm är en avancerad och pålitlig enhet designad för att övervaka ditt barns andning, sömn och kroppstemperatur. Denna produkt fästs enkelt på ditt barns blöja och kommunicerar med en app, vilket ger dig som förälder direkt information om ditt barns välmående direkt i telefonen.

Snuza Pico 2 aktiveras vid uteblivna andningsrörelser genom att vibrera efter 15 sekunder för att väcka barnet. Om ingen rörelse detekteras inom ytterligare 5 sekunder, ljuder ett alarm och en varning skickas till din telefon. Detta säkerställer att du omedelbart blir medveten om eventuella problem, även om du befinner dig i ett annat rum.

Utöver andningsövervakning analyserar Pico 2 ditt barns sömnmönster, inklusive antal timmar sömn, sovposition och sömnfaser. All denna information skickas direkt till appen, vilket ger dig en detaljerad bild av ditt barns sömnkvalitet. Produkten hjälper även till att hålla koll på ditt barns kroppstemperatur, och du får notiser om temperaturen stiger, vilket gör det enkelt att upptäcka och hantera eventuell feber.

När ditt barn blir äldre kan Snuza Pico 2 fortsätta att användas för sömnövervakning, vilket gör det till en långsiktig investering för ditt barns hälsa och säkerhet. Med Snuza Pico 2 får du som förälder ett kraftfullt verktyg för att säkerställa att ditt barn är tryggt och mår bra, dag som natt.

Prisvärt alternativ

Snuza Hero MD

Bästa andningslarm
Specifikation
  • Mobilt andnings- och rörelselarm
  • Medicintekniskt certifierad
  • Vibration aktiveras efter 15 sekunders utebliven rörelse
  • Ljudlarm: Aktiveras om andningen inte återupptas inom 5 sekunder efter vibration
  • Batterikrav: 1 st. CR2 (ingår)
  • Batterilivslängd: Cirka 6 månader innan byte behövs

Snuza Hero MD är världens första medicintekniskt certifierade mobila andnings- och rörelselarm, designat för att ge föräldrar sinnesro och säkerhet under barnets sömn. Detta innovativa larm fästs enkelt på barnets blöja och övervakar andningsrörelserna. Om larmet upptäcker att barnets andningsrörelser är svaga eller färre än åtta rörelser per minut, vibrerar det för att stimulera andningen.

Om ingen rörelse upptäcks inom 15 sekunder, försöker Snuza Hero MD att väcka barnet med en mild vibration. I de flesta fall räcker detta för att återuppta andningen. Om det inträffar tre vibrationsincidenter, skickar larmet en varningssignal för att informera föräldrarna om att det har skett andningsuppehåll tre gånger. Skulle barnets andning inte återupptas inom fem sekunder efter vibrationerna, aktiveras ett ljudlarm för att omedelbart varna föräldrarna.

Snuza Hero MD använder varken ljud eller radiofrekvensöverföring, vilket eliminerar risken för radiofrekvent strålning. Detta gör det också säkert att använda tillsammans med en elektronisk barnvakt och för prematurfödda barn. Larmet kräver inget eluttag eller sladdar, vilket gör det enkelt och bekvämt att använda. Produkten drivs av ett CR2-batteri, som ingår och har en livslängd på cirka sex månader innan det behöver bytas ut.

Köpguide andningslarm

När det gäller att välja rätt andningslarm för ditt barn, finns det några viktiga steg och överväganden att ha i åtanke. Här är en köpguide för att hjälpa dig i ditt beslut att hitta rätt produkt för dig, ditt barn och din plånbok.

Bestäm dina behov
Tänk igenom vilka funktioner som är viktigast för dig och ditt barn. Behöver du ett larm med extra funktioner som temperatur- och rörelsedetektion, eller räcker det med ett grundläggande larm som bara övervakar andningen? Kommer ni behöva ha med er larmet på andra platser när ni reser eller sover borta? Gå igenom de standardiserade funktionerna och se vilka funktioner som de dyrare varianterna innehar.

Kontrollera garantier och support
Se till att andningslarmet kommer med en bra garanti och att det finns tillgänglig kundsupport om du skulle stöta på problem. Ett bra företag står bakom sina produkter och erbjuder hjälp om något går fel.

Underskatta inte batteritid
Kontrollera batteritiderna och eventuella tester på batteriet. Ett batteri med dålig livslängd kommer skapa en onödig stress hos dig som förälder. Vilket lite förverkar syftet med att införskaffa produkten från början.

Läs instruktionerna noggrant
När du har köpt ett andningslarm, se till att läsa igenom instruktionerna noggrant och följ dem för att säkerställa korrekt installation och användning. Detta minskar risken för felaktiga alarm eller missade signaler.

Tips inför köpet:

  • Ta hänsyn till batterilivslängden: Kontrollera hur ofta larmet behöver laddas och om det är enkelt att byta batterier om det behövs.
  • Kolla efter bärbara alternativ: Om du ofta reser eller behöver flytta larmet mellan olika rum, välj ett portabelt andningslarm.
  • Välj en modell med tydliga varningssignaler: Se till att larmet har både ljud- och ljusindikatorer som är tillräckligt höga och tydliga för att väcka dig om något är fel.
  • Läs om produktens noggrannhet: Kolla recensioner för att säkerställa att larmet inte ger för många falska alarm, vilket kan vara stressande och minska din tillit till produkten.

Genom att noggrant följa denna guide och tänka på dessa aspekter kan du hitta ett andningslarm som ger dig trygghet och hjälper dig att slappna av, veta att ditt barn är säkert övervakat även när du inte är i samma rum.

FAQ

Andningslarm är en liten enhet där grundfunktionen är att larma när enheten inte registrerar andningsrörelser. Enheten kopplas till din mobiltelefon via bluetooth eller wifi och skickar larm till din telefon. Många andningslarm har även funktionerna att kunna föra sömndagbok, mäta temperatur och känna av om bebisen sover eller inte.

Det är framförallt mellan 0 – 12 månader som det kan vara aktuellt att använda ett andningslarm. Risken för plötslig spädbarnsdöd är störst mellan 1 – 5 månader och efter 6 månader minskar risken markant. Många fortsätter att använda andningslarmet även efter 12 månader för att använda funktionerna för att övervaka sömn och temperatur hos barnet när det sover.

Ett andningslarm kan precis som många andra tekniska produkter fungera som ett stöd för dig som förälder. Just andningslarmet är ett sätt att övervaka ditt barns andning och även förebygga plötslig spädbarnsdöd, som främst är vanligt upp till sex månaders ålder.

Efter noggrann genomgång av marknadens bästa andningslarm har vi utsett Owlet Duo Babyvakt med Cam 2. Ett komplett paket där du dessutom får en babyvakt för att via kamera övervaka ditt barn.

Källa