Åkpåse: Hitta den bästa åkpåsen här

Åkpåse barnvagn

Åkpåse till barnvagn är ett smidigt sätt att hålla barnet varmt och bekvämt. Är du på jakt efter de bästa åkpåsarna? Nedan går vi igenom tre av de främsta modellerna.

Sökandet efter den perfekta åkpåsen kan vara en utmanande uppgift med tanke på marknadens breda utbud. Oavsett om du är ute efter en varm åkpåse för vintern eller en lättare variant för vår och sommar, har vi den information du behöver.

Här går vi igenom allt från de olika typerna av åkpåsar och materialval till säkerhetsaspekter och rengöringstips. Vår guide inkluderar även ett åkpåse bäst i test som presenterar tre populära modeller.

Åkpåse bäst i test: Tre bra åkpåsar

Vi har granskat tre olika åkpåsar från Beemoo, Petite Chérie och Voksi, som representerar olika prisklasser och funktioner. I det följande testet presenterar vi detaljerade beskrivningar av varje produkt samt en jämförelse mellan dem, som belyser deras respektive fördelar och nackdelar. Läs vidare för att ta reda på vilken modell som bäst uppfyller dina och ditt barns behov.

Modell

Beemoo Basic Åkpåse

Petite Chérie Essence Åkpåse

Voksi Explorer Åkpåse

Prisklass

Budget

Mellan

Premium

Beemoo Basic Åkpåse

Beemo Basic Åkpåse

För dig som söker en budgetvänlig och funktionell lösning för att hålla ditt barn varmt och bekvämt, är Beemoo Basic Åkpåse det perfekta valet. Denna modell har designats för att ge optimal komfort och värme, speciellt under de kallare månaderna.

Fodrad med mjukt fleecetyg, erbjuder åkpåsen en ombonad och varm miljö för ditt barn. Det yttre lagret är framställt i en blandning av PU och polyester, vilket inte bara gör modellen slitstark utan också vattenavstötande tack vare en specialbehandling med Bionic Finish Eco.

Som förälder kommer du att uppskatta mångsidigheten hos denna åkpåse. Den har till exempel uttag för 5-punktssele, vilket gör den kompatibel med de flesta barnvagnar på marknaden, inklusive modeller med liggdel och sittdel. Den har även sidodragkedjor och en dragsko i öppningen, så att du enkelt kan stoppa om ditt barn och anpassa passformen.

Eftersom detta är en produkt som rekommenderas för barn i åldern ca 6 månader till 3 år, är modellen en investering som kommer att tjäna dig väl genom flera säsonger. Vare sig det är vår, sommar, höst eller vinter, gör Beemoo Basic det möjligt för dig och ditt barn att njuta av era utomhusäventyr tillsammans.

Tekniska specifikationer:

 • Yttertyg: 65 % PU, 35 % Polyester
 • Foder: 100 % Polyester
 • Längd: 100 cm
 • Tvättråd: Maskintvätt 40°C
 • Rekommenderad ålder: Från ca 6 månader – 3 år

Petite Chérie Essence Åkpåse

Petite Chérie Essence Åkpåse

Om du är ute efter en åkpåse som kombinerar stil, komfort och funktionalitet, är Petite Chérie Essence det perfekta valet för dig. I mellanprisklassen erbjuder denna modell en hel del för sitt pris.

Yttertyget är tillverkat av polyester och har behandlats med Bionic Finish Eco by Rudolf, vilket gör det både vind- och vattenavstötande. Detta garanterar att ditt barn kommer att vara torrt och skyddat, oavsett om det är en kylig vinterdag eller en blåsig höstdag. Innermaterialet består av mjuk fleece, vilket gör det extra bekvämt för barnet att mysa in sig och till och med ta en tupplur under promenaden.

En av de mest iögonfallande egenskaperna hos denna åkpåse är dess fluffiga och mysiga teddypälskrage. Denna päls är inte bara estetiskt tilltalande, utan också funktionell – den håller ditt barns huvud varmt och skyddat. Och om du föredrar en enklare stil, så är teddypälsen avtagbar.

Modellen är utrustad med två dragkedjor på vardera sida, vilket gör det enkelt att stoppa i och ta ut ditt barn. Dessutom kan ”locket” tas av helt, vilket är särskilt användbart under shoppingrundor när temperaturen kan variera.

Tekniska specifikationer:

 • Yttertyg: Polyester (ytbehandlad med Bionic Finish Eco by Rudolf)
 • Innertyg: Fleece
 • Stoppning: 100 % Polyester
 • Längd: 100 cm
 • Bredd: 50 cm
 • Tvättråd: Maskintvätt 40°C
 • Rekommenderad ålder: Från ca 6 månader

Voksi Explorer Åkpåse

Voksi Explorer Åkpåse

När det handlar om att hålla ditt barn varmt och bekvämt utan att kompromissa med kvalitet, är Voksi Explorer Åkpåse en premiumprodukt som står ut från mängden. Denna mångsidiga modell kan även användas som sittdyna eller täcke, vilket gör den idealisk för olika typer av användning och årstider.

Yttertyget är tillverkat av 100 % nylon som har en vattenavvisande ytbehandling, perfekt för milda vintrar och oväntade regnskurar. Fotändan har även ett särskilt vattenavvisande tyg, så ditt barns fötter förblir torra och varma. På undersidan finns ett halkfritt material som håller åkpåsen på plats, oavsett om du använder den i en barnvagn eller en bilbarnstol.

Den inre delen är fodrad med 100 % bomull, ett naturligt material som är skonsamt mot känslig barnhud. Stoppningen i överdelen består av en blandning av 80 % dun och 20 % fjädrar, vilket ger optimal värme. Underdelen är fylld med 100 % ull, känd för sina temperaturreglerande egenskaper.

Som en extra försäkran om kvalitet och säkerhet är produkten Oeko-Tex 100-certifierad, vilket innebär att den är fri från skadliga kemikalier.

Tekniska specifikationer:

 • Yttertyg: 100 % nylon
 • Innertyg: 100 % bomull
 • Stoppning överdel: 80 % dun, 20 % fjädrar
 • Stoppning underdel: 100 % ull
 • Längd: 105 cm
 • Bredd: 51 cm
 • Tvättråd: 40°C, fintvätt, ulltvättprogram, ulltvättmedel
 • Rekommenderad ålder: Från nyfödd till 3 år

Vilken modell är bäst för dig och ditt barn?

Beemoo Basic Åkpåse är ett budgetvänligt alternativ som erbjuder grundläggande, men effektiva, funktioner för att hålla ditt barn varmt. Det yttre skalet är vattenavstötande, vilket är en fördel för de fuktiga höst- och vintermånaderna.

Åkpåsen är också kompatibel med de flesta barnvagnar tack vare uttag för 5-punktssele. Den är rekommenderad från 6 månader upp till 3 år, vilket gör den till en långsiktig investering för flera år av användning.

Trots sin budgetvänlighet har Beemos modell några begränsningar. Den saknar den premiumkänsla och de extra funktioner som du skulle kunna förvänta dig från en åkpåse i en högre prisklass, som exempelvis dunstoppning eller Oeko-Tex-certifiering. Dessutom är materialvalen inte lika lyxiga som ull eller dun, vilket kan vara en faktor att överväga om du är ute efter en varm åkpåse för de riktigt kalla vinterdagarna.

Petite Chérie Essence Åkpåse är å andra sidan en mellanprisklassprodukt som erbjuder en god balans mellan stil och funktionalitet. Den är utrustad med en lyxig och avtagbar teddypälskrage som ger extra värme och komfort. Det vattenavstötande yttertyget och det mjuka fleeceinnertyget gör denna modell perfekt för både höst och vinter. Åkpåsen är dessutom universell och passar de flesta barnvagnar, vilket gör den till ett flexibelt val.

Även om Petite Chérie Essence är ganska mångsidig, är den inte optimalt utformad för extremt kalla vinterdagar eftersom stoppningen är 100 % polyester och inte dun eller ull. Dessutom har den en rekommenderad användning från 6 månader, vilket betyder att den inte är lämplig för nyfödda.

Till sist, Voksi Explorer Åkpåse är en premiumprodukt som inte gör avkall på någonting. Den är Oeko-Tex 100-certifierad och erbjuder en lyxig kombination av material som dun, fjädrar och ull. Denna modell är också mångsidig och kan användas som sittdyna eller täcke, vilket gör den användbar året runt. Den är rekommenderad från nyfödd upp till 3 år, vilket ger en utmärkt varaktighet.

Den största nackdelen med Voksi Explorer är priset. Det är en investering som kanske inte passar alla budgetar. Dessutom, även om dess mångsidighet kan vara en stor fördel för många, så kan en del av funktionerna vara onödiga för föräldrar som söker en enklare variant.

Vad är en åkpåse?

En åkpåse är en viktig accessoar för föräldrar som vill hålla sina barn varma och bekväma i barnvagnen, särskilt under kallare månader. Den är utformad som en påse med öppningar för barnvagnens sele och fungerar som en isolerande kudde där barnet kan sitta eller ligga. Åkpåsen fästs oftast i barnvagnens liggdel eller sittdel och kan enkelt tas av för rengöring.

Olika typer av åkpåsar

 • Åkpåse vinter: Dessa är designade för att ge maximal värme och är ofta fodrade med varma material som dun eller ull. Modellen från Voksi är ett exempel på en premiumpåse som är perfekt för kalla vintrar.
 • Åkpåse vår och höst: Dessa är lite tunnare än vintermodellerna och fungerar bra under övergångsperioderna mellan den kallaste och den varmaste årstiden. De kan vara gjorda av en blandning av material som polyester och bomull.
 • Åkpåse sommar: En tunn åkpåse som är vanligtvis tillverkad av lättviktsmaterial som bomull. Den erbjuder skydd mot sol och vind snarare än kyla.
 • Åkpåse till liggdel: Designad för att passa i barnvagnens liggdel och är idealisk som åkpåse för bebis. Modellen från Petite Cherie är ett bra exempel på detta.
 • Åkpåse till sittdel: En åkpåse till sittvagn är en lång modell för äldre barn som kan sitta upp. Den passar bra i en sittvagn.
 • Åkpåse mini: En mini-åkpåse är av mindre modell. Den är lätt att bära och förvara, men erbjuder fortfarande grundläggande skydd och komfort.

 • Åkpåse för nyfödd: En åkpåse för baby är speciellt utformad för spädbarn, vad gäller storlek och komfort. Även dessa finns i olika varianter, såsom åkpåsar till vinter eller sommar.
 • Åkpåse med armar: Denna typ har uttag för barnets armar, vilket gör det enklare för barnet att röra sig samtidigt som det hålls varmt.

Materialval för åkpåsar

 • Ull: Perfekt för kallt väder tack vare ullens isolerande egenskaper.
 • Lammskinn: Ger en naturlig värme och är mycket mjuk mot huden.
 • Dun: Lätt men mycket varm, perfekt för kyliga vinterdagar.
 • Fårskinn: Liknande egenskaper som lammskinn men kan vara tjockare och varmare.

För att välja den bästa åkpåsen för dina behov kan det vara värt att titta på olika tester och recensioner. Åkpåsar som rankas som “åkpåse bäst i test” är ofta pålitliga och väl värda investeringen.

Sammanfattningsvis är en åkpåsar en oumbärlig del av barnets första år, och det finns olika modeller att välja mellan beroende på årstid, barnets ålder och personliga preferenser.

FAQ – Frågor och svar

Hur rengör jag min åkpåse?

Det bästa sättet att rengöra åkpåsen beror på materialet. Om den är maskintvättbar så följ tvättråden som oftast finns på etiketten. För åkpåsar med dunfyllning kan det vara bra att använda ett särskilt dun-tvättmedel.

Är det säkert att använda begagnade åkpåsar?

Ja, det är generellt sett säkert att använda begagnade modeller så länge de är i gott skick, rengjord och inte har några skadade eller trasiga delar.

Hur vet jag om åkpåsen passar min barnvagn?

Många moderna åkpåsar är universella och designade för att passa de flesta barnvagnar. Men det är alltid bäst att mäta din barnvagn och jämföra måtten med åkpåsens specifikationer.

Vad är en “ergonomisk” åkpåse?

En ergonomisk modell är designad för att stödja korrekt kroppshållning och fördela vikten jämnt, vilket minimerar trycket på enstaka punkter på barnets kropp.

Kan en åkpåse till vagn användas i en bilbarnstol?

Vissa åkpåsar är designade för att även kunna användas i bilbarnstolar. De har särskilda uttag för bilbältet och uppfyller säkerhetskrav för bilresor.

Vad är åkpåsar med “värmereglerande” material?

Ett värmereglerande material anpassar sig efter barnets kroppstemperatur och hjälper till att hålla en konstant temperatur genom att lagra och frigöra värme.

Finns det åkpåsar för tvillingvagnar?

Ja, det finns åkpåsar till barnvagn som är designade specifikt för tvillingvagnar. De har ofta en delbar mittsektion så att komforten kan regleras individuellt för varje barn.

Behöver du fler tillbehör till din barnvagn? Läs vår artikel om barnvagnshängen.