Bakåtvänd bilbarnstol bäst i test

En bilbarnstol är någonting som brukar finnas på alla nyblivna föräldrars inköpslista. När det kommer till barn i bil och bilbarnstolar finns det många saker att tänka på för att säkerheten för ditt barn ska vara så hög som möjligt. För att du som förälder ska göra rätt val gällande bilbarnstolar är det viktigt att förstå skillnaden mellan olika modeller, när de ska användas och hur de fungerar. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta innan du ska köpa din första bakåtvända bilbarnstol.

Bilbarnstolens betydelse

Det finns idag flera olika typer av bilbarnstolar som säljs på marknaden. De senaste åren har det skett stora framsteg gällande bilbarnstolars säkerhet och funktioner. Faktum är att Sverige under en lång period har varit ett internationellt föregångsland gällande användandet av bilbarnstolar. Redan år 1972 utvecklade dåvarande svenska Volvo världens första bakåtvända bilbarnstol. Användandet av bilbarnstol är även reglerat i lag i Sverige. Enligt Trafikförordningen så ska barn som är under 135 centimeter använda en bilbarnstol eller likvärdig särskild skyddsanordning vid färd i fordon.

Forskningen har också hjälpt till att utveckla säkra bilbarnstolar och gett tillverkarna bra underlag för att skapa så säkra bilbarnstolar som möjligt.

Framåtvänd eller bakåtvänd bilbarnstol?

Någonting som du kanske inte känner till är att forskning har visat att små barn som åker i framåtvända bilbarnstolar löper 5 gånger högre risk att dödas eller skadas allvarligt i en kollision. Det är därför rekommenderat att barn åker i en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt. Med tanke på detta kan det vara bra att undersöka till vilken längd eller vikt bilbarnstolen är godkänd.

När börja använda bakåtvänd bilbarnstol?

Idag finns det bakåtvända bilbarnstolar som går att använda från första dagen. En del föräldrar väljer att börja med att köpa ett babyskydd till sitt barn. Ett babyskydd är uppdelat i två olika delar. En bas och ett babyskydd. Fördelen med detta är att du enkelt klickar i babyskyddet när det är dags att åka bil, och efter avslutad biltur klickar du enkelt ur skyddet och kan bebisen kan ligga kvar.

Babyskydd kan dock inte på grund av sin konstruktion användas lika länge som en vanlig bakåtvänd bilbarnstol. Detta gör att en del föräldrar väljer att köpa en bakåtvänd bilbarnstol som går att använda redan från dag 1. Vissa tillverkare erbjuder bakåtvända bilbarnstolar som kan användas ända upp till 7 års ålder. På så sätt behöver du som förälder enbart köpa en produkt som fungerar i många år.

Det korta svaret på när man kan börja använda bakåtvänd bilbarnstol är från dag 1 om bilbarnstolens tillverkare godkänner detta.

Bästa bakåtvända bilbarnstolen med ISOFIX – Bäst i test

1. Axkid One + 2 – En bilbarnstol för alla behov

Axkid One +2. Den bästa bakåtvända bilbarnstolen

Från nyfödd till 7 års ålder

ADAC Testvinnare

Godkänt Plustest

Lätt att installera med ISOFIX

Just nu får du 5% på ditt köp hos Axkid med koden “barnvagnsvaggare5”

Axkid One + 2 är en bilbarnstol som är skapad för att skydda ditt barn från dag 1 till 7 års ålder. One + 2 är bilbarnstolen för dig som vill att ert barn ska färdas säkert under hela barndomen.

Axkid One +2 – En ny generation säkerhet

Detta är en bilbarnstol som inte kompromissar med säkerheten. One + 2 är den säkraste bilbarnstolen Axkid någonsin byggt och är även utsedd som testvinnare av ADAC, en av de ledande testorganisationerna för bilstolar. Bilstolen har även klarat det svenska Plustestet och är den enda ISOFIX-monterade bilbarnstolen som är godkänd upp till 125cm/23kg.

En bilbarnstol för hela barndomen

Det unika med Axkid One + 2 är att detta är en bilbarnstol som fungerar från dag ett upp till 7 års ålder. Med hjälp av de anpassade sittinläggen kan stolens storlek enkelt anpassas efter barnet. Utöver detta gör det dynamiska benutrymmet så att även större barn kan sitta bekvämt utan problem.

Snabb och säker installation med ISOFIX

Axkid One + 2 är utrustad med ISOFIX-fästen. Det är därför inte möjligt att bältesmontera Axkid One +2. Tack vare ISOFIX-fästena och bilbarnstolens design är den väldigt enkel att installera och även ta ur. Hela installationen av One + 2 görs enkelt på under 1 minut och väl på plats känns bilbarnstolen mycket stabil. Vid installation av Axkid One + 2 känns det nästan lite för enkelt. En smart funktion som Axkid har byggt in är att barnstolen piper när den inte är korrekt monterad. På så sätt kan du vara säker på att du har fått in barnstolen och säkerhetsbenet på rätt sätt.

En bekväm bilbarnstol med smarta funktioner

En bilbarnstol som marknadsförs med löftet om att barnet ska kunna åka baklänges upp till 125 centimeter måste vara bekväm. Detta är någonting som Axkid verkligen har lyckats med i One + 2. Denna bakåtvända bilbarnstol erbjuder bekväma funktioner som till exempel justerbart nackstöd, skjutbar stol samt möjlighet att justera stolens lutning med Sleep Well systemet.

Just nu får du 5% på ditt köp hos Axkid med koden “barnvagnsvaggare5”

Axkid One +2 är en prisbelönt bakåtvänd bilbarnstol

Under hösten har vi testat och recenserat Axkid One 2. Skillnaden mellan One+ 2 och One 2 är det extra spädbarnsinlägget som gör att One+ 2 lämpar sig från dag ett. Axkid One 2 passar barn över 61 centimeter och håller ditt barn säkert ända upp till 7 års ålder. Läs vår recension här.

Bästa bakåtvända bilbarnstolen med trepunktsfäste

2. Axkid Minikid 3 – Bakåtvänd bilbarnstol med trepunktsfäste

Axkid Minikid 3 är en utmärkt bältesmonterad bilbarnstol

Godkänt plustest

Justerbar lutning

Passar bilar utan ISOFIX

Testvinnare inom bekvämlighet och säkerhet

Just nu får du 5% på ditt köp hos Axkid med koden “barnvagnsvaggare5”

Minikid är den bakåtvända bilbarnstolen som har vunnit flera tester och rekommenderas av många experter! Det här är ett riktigt bra val för dig som letar bakåtvänd bilbarnstol som fästs med bilens trepunktsbälte. Minikid 3 är uppföljaren till den testvinnande och bästsäljande Minikid 2.

Montering

Denna bilbarnstol är utrustad med ett långt stödben, vilket möjliggör en enkel montering i de allra flesta bilar. Med det självspännande underförankringsbandet sätter du enkelt fast stolen i bilsätet genom att bara vicka sätet på plats. Bilbarnstolens lutning kan därefter justeras med hjälp av stödbenets längd. Stolen kan monteras överallt i bilen där det finns trepunktsbälte. Hela monteringen går under 60 sekunder, vilket är ovanligt snabbt för en bilbarnstol med trepunktsfäste.

Säkerhet

Axkid Minikid 3 är en plusgodkänd bakåtvänd bilbarnstol. Plusgodkänd innebär att stolen klarat extra höga krav på säkerhet. Läs mer om plustestet här. Sidoskydden på stolen är väl tilltagna vilket ger ett bra skydd vid sidokollision. Nackskyddet är justerbart efter barnets längd och ger ett bra stöd. Utöver alla dessa säkerhetsfunktioner är Minikid 3 även utrustat med sidokrockskyddet ASIP. ASIP är utvecklat tillsammans det prestigefyllda krockinstitutet ADAC och skyddar ditt barn från sidokollisioner.

Bekvämlighet

Minikid 3 har i flera tester utmärkts som en bekväm och rymlig bilbarnstol att sitta i för barn. Det automatiska nackskyddet kopplat till stolens bälte gör att nackskyddet alltid kommer sitta perfekt för ditt barns säkerhet och komfort. Utöver detta kan du justera lutningen så att ditt barn verkligen sitter perfekt i stolen.

Åk bakåtvänt längre – En säkrare bilresa

Att låta barn åka bakåtvänt är säkrare än att åka framåtvänt. Minikid 3 tillåter barn upp till 36kg eller 125 centimeter åka bakåtvänt. Det innebär att ditt barn kan åka bakåtvänt i Minikid 3 upp till sju års ålder. Tack vare den kompakta designen kan Minikid 3 ge upp till 30 centimeters benutrymme för ditt barn.

Sammanfattning

Om du letar efter en smidig, säker och bekväm bakåtvänd bilbarnstol är detta ett mycket prisvärt alternativ. Med ett godkänt plustest och flera utmärkelser passar den här bilbarnstolen de allra flesta barnfamiljer.

Utmanare till bästa bilbarnstolen med ISOFIX

3. Vändbar bilbarnstol med Isofix – Britax Dualfix 2R

Vändbar bilbarnstol med ISOFIX fästen

Britax Dualfix 2R är en mycket populär vändbar bilbarnstol som gör att ditt barn åker skönt och säkert i bilen.

Montering

Denna bilbarnstol monteras i medföljande ISOFIX-bas och bilens ISOFIX-fästen. ISOFIX är en internationellt standard som gör att du kan känna dig trygg med att stolen är rätt monterad och sitter säkert. ISOFIX-stolar är väldigt enkla att montera och även att plocka bort.

Säkerhet

Detta är en mycket säker bakåtvänd bilbarnstol. Justerbart nackstöd och djupa sidovingar gör att barnet är väl skyddat, även vid sidokollisioner. Barnet spänns fast med ett bekvämt skyddande fempunktsbälte.

Bekvämlighet

Britax Dualfix 2R går att anpassa efter hur ni vill ha den. Stolen är vändningsbar vilket underlättar vid in och uttagning. Detta ökar även stolens livslängd då den kan fortsätta användas som framåtvänd bilbarnstol vid ett senare tillfälle. Stolen kan lutas i flera lägen för maximal komfort. Sittdynan är av mjukt material som tål maskintvätt.

Sammanfattning

Sammanfattningsbis är Britax Dualfix 2R ett riktigt bra val för dig som letar efter en bakåtvänd bilbarnstol med ISOFIX. Bilbarnstolen har hög säkerhet och är enkel att använda och montera. Därtill gör ett konkurrenskraftigt pris denna bakåtvända bilbarnstol till ett toppval!

Bakåtvänd bilbarnstol köpguide

Med bakgrund av att bilbarnstol är ett av de större inköpen du gör som nybliven förälder känns det ofta bra att ta reda på så mycket information som möjligt innan ditt köp. I den här delen av artikeln går vi igenom de vanligaste frågorna gällande bilbarnstolar och vad du bör tänka på när du köper en bakåtvänd bilbarnstol.

Hur länge håller en bilbarnstol?

En bilbarnstol har en livslängd på ungefär 10 år. Det är dock viktigt att känna till att om bilbarnstolen har varit med om en olycka eller kollision ska bilbarnstolen omedelbart bytas ut. Detta beror på att stolens konstruktion och skydd kan ha försvagats vid en kollision.

Kan man köpa bilbarnstol begagnat?

Det finns flera som säljer begagnade bilbarnstolar. Ifall du bestämmer dig för att köpa en bilbarnstol är det viktigt att kontrollera så att bilbarnstolen inte har varit med i någon olycka eller kollision. Detta kan vara svårt för dig som köpare att kontrollera om du köper bilbarnstolen av en okänd säljare. Utöver detta är det även viktigt att du kontrollerar om det finns garanti kvar på stolen, monteringsanvisningar samt att stolen fungerar som den ska.

När byter man bilbarnstol?

En del föräldrar väljer att köpa ett babyskydd till barnet under barnets första månader. Hur länge babyskyddet passar är beroende av modell, ett riktmärke kan vara när barnet börjar närma sig 75 centimeter. Andra föräldrar väljer att köpa en bakåtvänd bilbarnstol som fungerar redan från dag 1 upp till 7 års ålder. Om du har en sådan bilbarnstol kommer du inte behöva byta ut den så länge den inte skadas eller fungerar dåligt.

Vad är en ISOFIX bilbarnstol?

ISOFIX är en internationell standard för fästanordningar i bilar. ISOFIX är framtagen av bilindustrin tillsammans med forskningen för att skapa en så säker fästanordning som möjligt. I princip alla bilar producerade och sålda i Sverige efter 2004 är utrustade med ISOFIX. ISOFIX-fästena är lokaliserade mellan sittdynan och ryggstödet i din bil. Om du har ISOFIX-fästen i din bil är det absolut rekommenderat att köpa en bilbarnstol med ISOFIX-kompatibilitet.

Hur ska barnet sitta i bilbarnstolen?

En bakåtvänd bilbarnstol ska inte luta mer än 30 – 35 grader. Övriga saker att tänka på när du placerar barnet i bilbarnstolen är att barnet inte ska ha för mycket kläder på sig. Om barnet har stora ytterkläder på sig ökar risken för att barnet inte är tillräckligt fastspänt. En tumregel är att det ska vara två fingrar mellan bältet och barnet när barnet är fastspänt.

Leave a comment