Barnsäng: Bästa barnsängar just nu

barnsäng

I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om barnsängar, från olika typer, materialval för sängstommar och madrasser till sängarnas hållbarhet och utseende, och hur de kan växa med ditt barn eller ge extra funktioner till barnrummet. Dessutom tipsar vi om fyra utmärkta barnsängar.

En säng för varje barnrum: Jämförelse av populära modeller

Att välja rätt säng till barnrummet är en balansakt mellan funktion, säkerhet och design. I denna jämförelse utforskar vi fyra barnsängar: JLY Dream Enkelsäng, Hoppekids Basic halvhög säng, Homestyle Enkelsäng & Soffa med lådor, och Hoppekids ECO Dream Half High Safe, för att hjälpa dig hitta den perfekta sängen för ditt barn.

Modell

JLY Dream Enkel

Hoppekids Basic

Homestyle Enkelsäng med Soffa

Hoppekids ECO Dream

Prisklass

Budget

Medel

Medel

Premium

JLY Dream Enkelsäng – En modern och mångsidig barnsäng för alla rum

JLY Dream Enkelsäng är en stilren och praktisk lösning för ditt barns sovrum som erbjuder en kombination av komfort och funktionalitet till ett överkomligt pris, exklusive madrass. 

Den finns i tre lugnande färger: vit, grå och grön och passar perfekt i en mängd olika rumsmiljöer och stilar.

För familjer som söker extra förvaringsutrymme, finns JLY Dream också i paketvarianten barnsäng med lådor, vilket gör den till en idealisk barnsäng med förvaring. Tack vare att det är en låg barnsäng med robust design, är den dessutom både säker och lättillgänglig för ditt barn.

Specifikationer:

 • Rekommenderad ålder: Från ca 0–6 år
 • Maxvikt: 100 kg
 • Mått: L145 x B79 x H50/66 cm
 • Höjd till sängbotten: 18,4 cm
 • Bäddmått: 70 x 140 cm
 • Material: Trä, MDF
 • Färger: Vit, Grå, Grön

Tillgängliga paketvarianter:

 • Med förvaringslåda
 • Med madrass Softi 70×140
 • Med BabyMatex Carpathia madrass 70×140
 • Med låda och madrass

Hoppekids Basic halvhög säng – Ett mångsidigt och säkert val för barnrummet

Hoppekids Basic Halvhög Säng är en idealisk lösning för barnrummet, som kombinerar funktionalitet och stil. Denna vita kojsäng är tillverkad av vitlackerad furu och är därför både stabil och hållbar.

Storleken, 70×160 cm, är perfekt för växande barn och ger gott om utrymme för lek eller förvaring under sängen. En flexibel design gör att stegen kan monteras på antingen höger eller vänster sida, allt efter rummets layout. Säkerhet prioriteras också, eftersom sängen är godkänd enligt EN 747-standard. Notera dock att madrass inte ingår.

Specifikationer:

 • Innermått/madrassmått: Bredd 70 cm, Längd 160 cm
 • Yttermått: Höjd 105 cm, Bredd 78 cm, Längd 168 cm
 • Höjd från golv till underkant av säng: 69 cm
 • Material: Massiv furu
 • Vikt: 26,5 kg
 • Färg: Vit

Homestyle Enkelsäng & Soffa – Elegant och praktisk design för barnrummet

Den mångsidiga Homestyle Enkelsäng Soffa är perfekt för det moderna barnrummet. Denna fina vitmålade säng utmärker sig med sin eleganta inramning och rundade kanter som säkerställer att det inte finns några vassa hörn som barnen kan slå sig på.

Under dagen förvandlas sängen enkelt till en soffa, vilket skapar en mysig plats för läsning och lek. Den smarta designen inkluderar utdragbara lådor under sängen, vilket ger rikligt med förvaringsutrymme för leksaker och kläder. Tack vare en hylla som också kan dras ut ovanpå lådorna får barnet en plats att placera sina favoritleksaker, eller att använda som sängbord. Sängen är en perfekt kombination av stil och funktionalitet som passar i alla barnrum.

Specifikationer:

 • Mått: Bredd 96 cm, Längd 205 cm, Höjd 66 cm (gavelhöjd 55 cm)
 • Bäddmått: 200 x 90 cm
 • Madrass ingår inte
 • Färg: Vit

Hoppekids ECO Dream Half High Safe – En miljövänlig barnsäng med rutschkana

Förvandla ditt barns sovrum till en lekplats med Hoppekids ECO Dream Half High Safe. Denna halvhöga säng i vitt, är utformad för att utnyttja utrymmet i mindre rum maximalt, genom att ge plats för extra förvaring eller lek under sängen.

Med sin roliga rutschkana och säkra stege inbjuder den till timmar av kreativ lek. Sängen är dessutom Svanenmärkt, vilket garanterar högsta säkerhet och minimal miljöpåverkan genom certifierat trämaterial och energisnål tillverkningsprocess. Denna säng är ett riktigt premiumval för miljömedvetna familjer.

Specifikationer:

 • Maxvikt: 100 kg
 • Inkluderar rutschkana, stege och säkerhetsskena
 • Sängstorlek: Längd 168 cm, Höjd 105 cm, Djup 81 cm
 • Höjd under sängen: 69 cm
 • Passar madrassstorlek: 70×160 cm
 • Madrass ingår ej
 • Hoppekids sänggardin rekommenderas för extra mysfaktor

Jämförelse mellan testets barnsängar

I valet av barnsäng finns det flera faktorer att ta hänsyn till, som barnets ålder, rummets storlek och familjens budget. JLY Dream Enkelsäng är en minimalistisk och prisvärd lösning för de som söker en enkel och låg barnsäng utan att kompromissa med stil eller kvalitet. Homestyle Enkelsäng Soffa, å andra sidan, är en barnsäng med förvaring och en design som också kan användas som soffa, vilket ger flexibilitet för de som behöver kunna utnyttja ett mindre utrymme maximalt.

Hoppekids Basic halvhög säng är perfekt för de som vill ha en barnsäng med skydd och utrymme för lek. Den kan också fungera som en barnsäng våningssäng eller barnsäng med extrasäng om man väljer att placera en säng till under den. Slutligen, för de som vill ha en premium barnsäng med rutschkana och starka miljövärden, är Hoppekids ECO Dream Half High Safe ett äventyrligt och hållbart val. Varje säng har sina unika egenskaper och det gäller att välja en som matchar familjens behov och barnets önskemål.

Vad ska man tänka på när man köper barnsäng?

Att hitta den rätta barnsängen är viktigt för att skapa en trygg och funktionell miljö för barnen. Man bör börja med att fundera över rummets storlek, sängens placering och hur länge man planerar att sängen ska användas. Förvaringsmöjligheter är ofta avgörande, och en barnsäng med lådor eller hyllor kan vara en räddning för ett stökigt barnrum. Budgeten spelar förstås också roll, och det finns bra alternativ oavsett om man siktar på en billig barnsäng eller en premiummodell.

Vad gäller sängbottnar, så ger lamellbottnar bra ventilation och passar ihop med de flesta madrasser. En ribbotten kan dock ge äldre barn bättre stöd. Madrasser finns i varianter från fast skum till fjädrar och latex, och fastare madrasser rekommenderas för yngre barn för att stödja deras ryggar och kroppar, medan äldre barn kan föredra mjukare alternativ för extra komfort.

Säkerhet är förstås också en aspekt som bör komma i första hand, så välj en säng som följer de senaste säkerhetsstandarderna. Kom också ihåg att valet av säng bör spegla både barnets behov och familjens livsstil för att säkerställa att alla får en god natts sömn.

Billiga barnsängar som växer med barnet

Att investera i en barnsäng som “växer” med barnet är ett ekonomiskt och praktiskt val för många familjer. En sådan säng kan justeras i storlek så att den initialt fungerar som en liten barnsäng till en fullstor barnsäng. Många av dessa är dessutom av typen barnsäng med skydd, eftersom de har avtagbara sidor eller skyddsräcken. Det ger en trygg sovplats för de yngsta och en mer passande säng för det äldre barnet när skydden tas bort.

Att välja barnsäng bör göras med tanke på både nuvarande och framtida behov. Det är en investering i ditt barns sömn och rummets flexibilitet över tid. Så leta inte bara efter billiga barnsängar. Med rätt val kan en barnsäng vara allt barnet behöver, från de första nätterna hemma till äventyrsfyllda lekstunder och lugna kvällar i många år framöver.

Sängstommar, madrasser och sängkläder för barnsängar

I detta avsnitt går vi in lite mer på djupet kring sängstommar och materialval för dessa. Dessutom tar vi upp valet av madrass som också är en ytterst viktig aspekt av en bra barnsäng.

Valet av sängstomme för barnsängar

Vad gäller material för sängstommar så finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till:

 • Miljöpåverkan
 • Hygien
 • Estetik
 • Hållbarhet

Miljövänliga material, speciellt miljöcertifierat trä, har blivit ett populärt val för medvetna konsumenter. Ett miljöcertifierat trä är trä som har producerats på ett sätt som minimerar skadlig påverkan på miljön. Det innebär att träet kommer från skogar där det praktiseras hållbart skogsbruk, vilket bidrar till att upprätthålla ekosystemens hälsa och biologisk mångfald.

Hygien är en annan viktig aspekt vid valet av material för barnsängar. Trä eller metall är utmärkta val eftersom de är lätta att rengöra. Det bidrar till en hälsosammare sovmiljö för barnet.

Estetiskt sett måste man nog säga att trä ger en tidlös skönhet och värme som kompletterar många olika inredningsstilar. Dess naturliga mönster och texturer ger varje säng en unik karaktär, vilket gör den till en attraktiv del i barnrummets inredning.

Hållbarhet är en annan nyckelfaktor. Trä, särskilt hårdträ, är känt för hållfasthet och lång livslängd, vilket gör det till ett idealiskt material för barnsängar som behöver stå emot slitage under längre tid. Att välja en säng med en stomme av högkvalitativt, hållbart trä är inte bara en investering i barnets komfort och säkerhet utan också ett miljövänligt och kostnadseffektivt val på lång sikt.

Välj rätt typ av madrass för barnsäng

Flera av de urvalsfaktorer som gäller för sängstommar gäller förstås också för valet av madrass, men här blir även komforten en viktig faktor, vilken beror på barnets ålder. För spädbarn och småbarn är en fast madrass idealisk för att stödja växande skelett och ryggrad. När barnen växer och utvecklas kan madrassen bytas ut till en mjukare variant, för att tillgodose förändrade behov och på så sätt bidra till bra sömnkvalitet och komfort för det lite äldre barnet.

Även hygienfrågan förändras med barnets ålder. För yngre barn som kan råka ut för små olyckor nattetid eller spilla dryck i sängen, är madrasser med vattentäta överdrag eller madrasskydd som går att tvätta en nödvändighet. Detta förenklar rengöringen och bidrar till en sundare sovmiljö. För äldre barn, där hygienen är mer hanterbar, kan fokus istället läggas på madrassens andningsförmåga och förmåga att motstå dammkvalster.

Hållbarhet och livslängd är också viktiga faktorer. En högkvalitativ madrass som behåller form och stöd under lång tid är en god investering. Även gällande denna aspekt så är användningen av madrasskydd viktig, eftersom det skyddar mot slitage och nedsmutsning.

FAQ – Vanliga frågor och svar om barnsängar

Har du fler funderingar kring barnsängar? Här har vi samlat de vanligaste frågorna för att ge dig all information och trygghet du behöver inför ditt val.

Vilken typ av barnsäng är bäst för nyfödda?

För nyfödda rekommenderas en vagga eller spjälsäng för att ge ett ombonat och säkert sovutrymme.

Hur länge kan mitt barn använda en juniorsäng?

En juniorsäng kan användas från det att barnet växer ur spjälsängen tills det är cirka 7–10 år, beroende på barnets längd och vikt.

Vilket material rekommenderas för barnsängar?

Massivt trä är hållbart och kan behandlas så att det är allergivänligt, men metall är också hållbart och lätt att rengöra.

Behöver jag en speciell madrass för barnsängen?

Ja, det är viktigt att madrassen passar sängens mått och att den är fast nog att stödja ditt barns rygg.

Finns det barnsängar som kan växa med barnet?

Vissa modeller är utformade för att växa med barnet, med justerbara längder och sidor.

Vad är en konvertibel barnsäng?

En konvertibel barnsäng kan omvandlas från spjälsäng till juniorsäng och ibland även till en fullstor säng, vilket gör den till ett långsiktigt möbelval.

Hur viktigt är sängens design jämfört med funktion?

Funktion bör alltid prioriteras, men designen kan spela en stor roll för barnets trivsel och för att stimulera deras fantasi.