Barnstol: Hitta bästa matstol barn alternativet för er

barnstol

Regelbundna måltider med frukost, lunch och middag, och däremellan två till tre bra mellanmål är grundläggande för ett barn som växer och utvecklas. Att välja rätt barnstol är därför viktigt, men inte bara för barnet utan även för hela familjens måltidsrutiner.

I denna guide jämför vi några populära barnstolar för att hjälpa er hitta den bästa lösningen. Från hopfällbara modeller till justerbara matstolar som kan ändras i takt med att barnet växer.

Matstol barn bäst i test – 4 bra modeller

Letar ni efter en barn matstol till er nya familjemedlem? Att välja rätt barnstol är inte alltid så lätt då utbudet är stort och det är många olika saker man måste tänka på. I denna barnstol bäst i test guide har vi tittat närmare på fyra populära modeller: Troll Marita, Safety 1st Kanji, Stokke Tripp Trapp, och Kinderkraft Yummy. Varje stol har sina särskilda fördelar och nackdelar och vi har jämfört funktion, hållbarhet, design och pris. På så vis hoppas vi kunna hjälpa er att hitta den stol som bäst passar era behov.

Modell

Safety 1st Kanji

Troll Marita

Kinderkraft Yummy

Stokke Tripp Trapp

Prisklass

Budget

Budget

Medel

Premium

Prisvärd Hopfällbar matstol barn: Safety 1st Kanji

Safety 1st Kanji är en budgetvänlig och praktisk barnstol som kombinerar funktionalitet med en charmig design. Den här hopfällbara barnstolen är perfekt för familjer som söker en prisvärd, säker och samtidigt enkel matstol som är enkel att förvara. Med sin lekfulla design tillför den en rolig och färgrik touch till matstunden.

Stolen har en stabil konstruktion och en bekväm sits, vilket gör den idealisk för barn från 6 månader och upp till det att barnet väger max 15 kg. Den justerbara selen gör stolen extra säker, medan den avtagbara och justerbara matbrickan gör matningen smidigare. Brickan är även utrustad med en praktisk mugghållare som håller drycken på plats och som även gör måltiden roligare för barnet.

Safety 1st Kanji är inte bara användarvänlig utan också lätt att rengöra, vilket gör den perfekt för veckans alla måltider. När den inte används kan stolen enkelt fällas ihop och stoppas undan, vilket sparar värdefullt utrymme i hemmet.

Specifikationer:

 • Maxvikt: 15 kg
 • Åldersrekommendation: Matstol barn från 6 månader
 • Godkänd enligt: BS EN 7972:2001
 • Mått uppfälld (H x L x B): 110 x 62 x 77 cm
 • Mått ihopfälld (H x L x B): 127 x 63 x 17 cm
 • Material barnstol hopfällbar: Yttertyg: 100% Polyvinylklorid, Stoppning: 100% Polyester, Foder: 100% Polyamid

Klassisk Barnstol trä: Troll Marita

Troll Matstol Marita är en klassisk barnmatstol till ett snällt pris och som har en utmärkt kombination av traditionell design och hållbarhet. Tillverkad av solid nordisk björk, är denna barnstol ett perfekt val för familjer som uppskattar naturlig och stilren design med lång hållbarhet.

Denna barnstol är inte bara funktionell, utan också estetiskt tilltalande. Stolen är målad med miljövänlig färg och lack och finns i kulörerna vitt, grått och natur. Den fina designen gör att detta är en barnstol som man gärna låter stå framme hela tiden och som blir en naturlig del av det övriga köksmöblemanget. Den robusta konstruktionen garanterar stabilitet och säkerhet, och gör den idealisk för daglig användning.

Marita-stolen från Troll har genomgått omfattande tester för att säkerställa att den uppfyller både europeiska och amerikanska säkerhetskrav på barnmöbler, vilket såklart ger extra sinnesro för oroliga föräldrar. Detta är en barnstol av hög kvalitet som kan gå i arv till syskon men även till nästa generation.

Specifikationer:

 • Mått: Höjd 81 cm, bredd 49,7 cm, djup 55,5 cm
 • Material: Nordisk björk
 • Färg: Vitlackerad med miljövänlig vattenbaserad färg. Finns även i natur och grått.

Hopfällbar barnstol och bord: Kinderkraft Yummy

Kinderkraft Yummy är en praktisk hopfällbar barnstol i mellanprisklassen som kombinerar funktionalitet med modern design. Denna matstol är utformad för att ge maximal komfort och säkerhet för ditt barn, samtidigt som den är enkel att använda och förvara.

Stolen är utrustad med en högkvalitativ lädersits och har ett tvättbart tygskikt, vilket gör att ditt barn sitter både mjukt och skönt. För att öka komforten ytterligare kan både ryggstöd och bricka justeras i tre olika lägen, medan fotstödet kan fällas upp och ner. Barnstolen erbjuder sju olika höjdpositioner, vilket ger flexibilitet och gör det enkelt att anpassa stolen till både barn och matbord.

Säkerheten är en prioritet och Yummy-matstolen är utrustad med ett fempunktsbälte som säkerställer att ditt barn sitter säkert och inte ramlar ur stolen. Bältet kan även monteras bort för att lättare kunna rengöra det och stolen. Matstolen är enkel att fälla ihop när den inte används, och har ett praktiskt handtag som gör den lätt att bära och som gör att stolen även kan förvaras hängande på väggen eller i garderoben. De främre benen är försedda med anti-halkkuddar, medan de bakre benen har hjul, vilket underlättar när man vill flytta stolen då den är uppställd och barnet sitter i den.

Specifikationer:

 • Material: Plast, PP, aluminium, läder
 • Maxvikt: 15 kg
 • Övriga mått: 14 x 97 x 57 cm
 • Vikt: 8,4 kg
 • Rekommenderad ålder: Från 6 månader till 15 kg

Trä barnstol matbord: Stokke Tripp Trapp

Stokke Tripp Trapp är en barnstol i premiumklassen som kombinerar tidlös design med enastående funktionalitet och hållbarhet. Känd för sin robusta konstruktion i trä, erbjuder denna barnstol en hållbar och stilfull lösning för alla familjer.

Denna matstol för barn är designad för att passa vid matbordet, vilket möjliggör att barnet alltid kan vara med vid familjemåltiderna. Den unika funktionen tillåter den att förändras och växa i takt med att barnet blir större, vilket innebär att barnet kan använda stolen i många år.

Med ett medföljande babyset, blir stolen lämplig för barn från 6 månaders ålder. Stolen kan justeras i både höjd och djup, vilket säkerställer en ergonomisk sittställning oavsett barnets ålder. Denna högkvalitativa stol kommer med 7 års garanti och är tillverkad för att användas dagligen.

Dess naturliga och rena trädesign integreras vackert och passar ihop med de flesta inredningsstilar, vilket gör den till en favorit bland föräldrar som värdesätter både estetik och funktionalitet. Stolen är tillverkad av robust europeisk bokträ, och klarar en vikt på 136 kg. Den är målad med giftfri, vattenbaserad färg, fri från bisfenol och ftalater.

Babysetet, som ingår i paketet, är perfekt att använda när barnet är mellan 6 och 9 månader och hjälper det att sitta upp utan stöd. Babysetet består av en ryggplatta och en bygel som enkelt fästs på den ursprungliga stolen, vilket ger stöd och stabilitet samt gör att ditt barn kan sitta närmare vid bordet. Det har också en hög rygg, stängd front och en grenrem för ökad säkerhet. Stokke Tripp Trapp är en utmärkt investering för familjer som söker en hållbar, ergonomisk och säker lösning för sitt barn vid matbordet.

Specifikationer:

 • Material: Europeiskt bokträ
 • Maxvikt: 136 kg
 • Mått: Höjd 79 cm, bredd 46 cm, djup 49 cm
 • Produktvikt: 7 kg
 • 7 års garanti

Vad ska man tänka på när man väljer barnstol?

Barnmatstolar finns i många olika modeller, var och en anpassad för olika behov och åldrar. Men det man måste titta efter och jämföra när man letar barnstol till sitt barn är säkerheten, komforten och stolens olika funktioner.

Traditionella barnstolar i trä är ofta robusta och väldigt hållbara. De är ofta designade för att vara estetiskt tilltalande och passar väl in i de flesta hem, oavsett inredning. Men dessa stolar är kanske inte alltid de mest flexibla och kan vara tunga att flytta och svåra att ställa undan och förvara.

För föräldrar som behöver mer flexibilitet och vill kunna ställa undan barnstolen mellan måltiderna är hopfällbara barnstolar ett utmärkt alternativ. De är lätta att förvara och perfekta att även ta med på bilresor. Men de är så klart inte lika hållbara som trästolar och kan även upplevas som mindre stabila, framförallt om barnet rör på sig mycket när det sitter i stolen.

Matstolar för barn ska först och främst användas vid matbordet. Därför är det också viktigt att tänka på höjden när man väljer stol. En barnstol som dessutom går att justera är perfekt för lite äldre barn som kan sitta upp själva. Dessa modeller gör det möjligt för barnet att delta i familjemåltider på samma nivå som vuxna. Varje typ av barnstol har sina egna unika fördelar, och valet bör baseras på familjens livsstil, barnets ålder och storlek, samt personliga önskemål.

Vilka andra typer av barnstolar finns det?

Barnstolar är en viktig del av alla barnfamiljers utrustning. De är anpassade för att ge barnet komfort och säkerhet i olika åldrar och situationer. Några olika exempel på barnstolar är bilbarnstolar, cykelbarnstolar och babysitters. Var och en av dessa stolar är utformade för specifika behov.

Britax barnstol är ett exempel på en bilbarnstol som är känd för sin robusta konstruktion och höga säkerhetsstandard. Bilbarnstolar är avgörande för barns säkerhet under bilresor. De finns i olika storlekar och modeller, anpassade efter barnets vikt och ålder, och är ett måste för att man ska kunna följa trafiksäkerhetsreglerna.

Cykelbarnstolar ger möjlighet att ta med barnet på sköna och härliga cykelturer. En cykelbarnstol monteras vanligtvis på pakethållaren, men det finns även modeller som ska fästas framtill på styret. Cykelbarnstolen ger barnet en säker och bekväm plats under cykelturen.

Babysitters är utformade för de yngsta barnen och är en form av låga stolar eller fåtöljer som erbjuder en säker och bekväm plats där de kan vila och leka under uppsikt.

Oavsett stol är det viktigt att man alltid väljer en säker barnstol som uppfyller de säkerhetsstandarder som finns.

FAQ – frågor och svar om barnstolar

Här har vi besvarat de vanligaste frågorna om barnstolar. Vi hoppas att dessa svar ger värdefull information och hjälp.

När kan barn sitta i matstol?
Barn kan börja använda en barnstol när de kan sitta upp själva, vanligtvis runt 6 månaders ålder.

Hur länge kan mitt barn använda en barnstol?
De flesta barnstolar är designade för barn upp till 3–4 års ålder, beroende på modell och viktgränser.

Är det säkert att köpa en begagnad barnstol?
Ja, men kontrollera att den inte är återkallad, skadad eller saknar delar.

Hur rengör jag en barnstol effektivt?
Använd ett milt rengöringsmedel och vatten för att torka av ytor och avtagbara delar. Undvik starka kemikalier.

Vad är viktigt att tänka på vid val av barnstol?
Tänk på säkerhet, justerbarhet, rengöring, storlek och om den har rätt höjd för ditt matbord.

Kan barnstolar fällas ihop för enklare förvaring?
Många moderna modeller är hopfällbara, vilket sparar utrymme och gör att de kan förvaras mot en vägg eller i en garderob.

Vad är skillnaden mellan en hög barnstol och en vanlig barnstol?
Höga barnstolar är högre för att passa vid matbordet, medan andra kan vara lägre men har då i stället alltid en matbricka.

Behöver jag en bricka till barnstolen?
Det beror på dina behov. Brickor är praktiska för matning men inte alltid nödvändiga.

Vilka säkerhetsfunktioner bör en barnstol ha?
Sök efter fempunktsbälten, stabila ben, låsbara hjul och giftfria material.

Kan jag ta med barnstolen när vi reser?
Vissa hopfällbara modeller är designade för bilresor och lätta att transportera.