Eltandborste barn bäst i test

En eltandborste för barn gör det enklare att hålla barnets tänder rena och fria från karies. Tandläkarförbundet rekommenderar eltandborste även för små barn. Det bästa är att använda en tandborste som är anpassad för just barn eftersom den är anpassad efter barns små munnar.

I den här artikeln har vi tittat på ett antal olika eltandborstar för barn. Beroende på hur gammalt ditt barn är bör du använda olika tandborstar. Vi har gått igenom vilken eltandborste som är bäst i test för varje ålder. Genom att välja en eltandborste ger du ditt barn bättre munhälsa redan från start.

Bästa eltandborsten från 6 månader

Neno Denti Eltandborste för barn

NENO Denti Elektrisk Tandborste

Redan från att ditt barn är 6 månader kan du börja använda en eltandborste. Det är vid den åldern barnens första tänder brukar börja titta fram. Neno Denti eltandborste är skonsam mot det lilla barnets känsliga tandkött, samtidigt som ditt barn redan från start får vanan inne att rengöra sina tänder med en eltandborste.

Tandborsten är designad som en gullig liten grön pingvin. Den kommer med tre tandborsthuvuden, varav den ena varsamt masserar tandköttet och kan användas från 3 månaders ålder.

Fördelar

Tre tandborsthuvuden

Kan användas från 3 månaders ålder

Praktiskt sugkopp underlättar förvaring

Nackdelar

  • Drivs på vanliga batterier

Bästa eltandborsten upp till 5 år

AGU Smart eltandborste för barn med app

AGU Elektrisk Smart Tandborste

AGU Elektrisk Smart Tandborste är en eltandborste som kan användas från 3 månaders ålder upp till cirka 5-6 år. Den passar utmärkt när barnet börjar bli lite äldre och själv vill träna på att borsta tänderna då det finns en träningsapp kopplad till tandborsten. Den har funktioner som kontrollerar kvaliteten på borstningen.

Tandborsten är mycket skonsam eftersom barnet vid den här åldern har mycket känsligt tandkött och nya tänder kan hela tiden vara på väg upp. Soniska pulseringar gör borstningen mycket effektiv.

Fördelar

Träningsapp som lär barnet borsta tänderna

Soniska vågor som ökar effektiviteten

Uppladdningsbar

Nackdelar

  • Endast en typ av borsthuvud

Bästa eltandborsten från 5 år

Foreo Issa Kids Eltandborste

Vid 12 års ålder brukar de flesta barn kunna använda en eltandboste som inte längre är barnanpassad. Foreo ISSA 3 Eltandborste håller effektivt tänder, tandkött, tunga och kinder rena och hygieniska. Intensiteten på pulseringarna finns i 16 olika nivåer och du kan maximalt få 11 000 pulseringar i sekunden.

Tandborsten och tandborshuvudet är tillverkad i hudvänligt silikon vilket gör att tandborshuvudet håller dubbelt så länge som andra huvuden. Dessutom håller en laddning under ett helt år. Den har ett inbyggt minne så att dina inställningar koms ihåg.

Fördelar

Rengör tänderna effektivt

Lång batteritid – 1 år utan laddning

Justerbar intensitet

Nackdelar

  • Tillverkad i silikon vilket kan ha hög miljöpåverkan
Tandborstar för barn

Att tänka på vid köp av eltandborste till barn

När kan man börja med eltandborste till barn?

Du kan börja använda en eltandborste till barn när barnet är cirka 3 månader gammalt. Tänk på att använda en tandborste anpassad för just den åldern och som är skonsam mot barnets känsliga tandkött. Om tandborsten inte specificerar att den är anpassad för barn under 36 månader bör du borsta barnets tänder manuellt fram tills dess.

När kan barn börja borsta tänderna själv?

Tandläkare rekommenderar att vuxna assisterar barn med tandborstningen ända tills att de är 12 år. Men redan från mycket liten ålder kan barn själva börja att öva på att borsta tänderna. Den vuxna borstar först och sedan när borstningen är klar tar barnet över. Anledningen till detta är att du som förälder först ska se till att barnets tänder är borstade på rätt sätt och rena. Därefter kan barnet öva på tandborstningen utan att riskera att gå och lägga sig med oborstade tänder. Vid 8 års ålder klarar många barn av att borsta själv men med lite hjälp från en vuxen.

Är eltandborste bra för barn?

Om du använder en eltandborste som är anpassad för barnets ålder är det bra. En eltandborste rengör tänderna mycket mera effektivt än en manuell tandborste och kommer att ge ditt barn en bättre munhälsa redan från start. Tandläkare rekommenderar användning av eltandborste. Däremot är det är viktigt att den är anpassad för barn och inte skadar barnets tandkött och tänder. Välj därför en eltandborste som är skapad för barn. Dessa eltandborstar för barn är ofta utrustade med ett mindre borsthuvud och mjukare borstar vilket gör det mer skonsamt för barnets tandkött.

Hur ofta ska barn borsta tänderna?

Barn bör borsta tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll precis som vuxna. Tandborstningen bör pågå i två minuter, och många eltandborstar vibrerar för att tala om när borstningen är avklarad. Att borsta tänderna oftare och längre än så kan skada tänderna.

Varför får barn gula tänder?

Barn kan få gula tänder om tandhygienen brister. Vissa livsmedel kan påverkar färgen på tänderna, så som blåbär, körsbär och sojasås. Tänderna kan också bli gula vid användning av för mycket flour, av viss antibiotika eller om en tandnerv har blivit skadad.

Leave a comment