Våningssäng: Smart lösning för familjen

våningssäng

En våningssäng kan vara en smart lösning för lite större familjer som inte bor så stort. Den gör det möjligt för barnen att dela rum men underlättar också när kompisar ska sova över. I denna text undersöker vi några olika typer av våningssängar och jämför deras design och funktion. En av sängarna vi tittat på erbjuder exempelvis extra förvaringsmöjligheter, en annan har ett inbyggt skrivbord, medan en tredje är försedd med rolig rutschkana. 

Våningssäng barn – fyra bra modeller

Funderar du på att köpa en våningssäng till ditt barn? Att välja rätt säng för ditt barns sovrum kan vara en utmaning. Med flera alternativ på marknaden är det viktigt att överväga för- och nackdelar. I denna jämförelseguide tittar vi närmare på fyra populära modeller: Hoppekids Basic, Homestyle loftsäng med skrivbord, JLY med rutschkana, och Homestyle trevåningssäng. Vår förhoppning är att göra det enklare för dig att hitta en våningssäng som både passar ditt barns behov och ditt hem.

Modell

Hoppekids Basic Halvhög

JLY med rutschkana

Homestyle med skrivbord

Homestyle 3-våningssäng

Prisklass

Budget

Medel

Premium

Premium

Låg våningssäng barn: Hoppekids Basic

Hoppekids Basic är en billig våningssäng som är en perfekt lösning för föräldrar som vill maximera utrymmet i sina barns rum. Denna säng, som kombinerar komfort och funktionalitet, ger inte bara en mysig sovplats på lagom höjd, utan även ett lekfullt utrymme under sängen, där man även kan rulla ut en extra madrass när bästa kompisen ska sova över.

Sängen, tillverkad av högkvalitativt furu, är robust och hållbar, vilket garanterar en god hållbarhet. Den vitlackerade ytan, behandlad med vattenbaserad lack, är inte bara estetiskt tilltalande utan också säker för barnen. Svanen-märkningen garanterar att sängen uppfyller höga standarder gällande miljö- och hälsa.

Detta är en liten våningssäng som mäter 70 x160 cm. Trots detta är sängen rymlig nog för bekväm sömn, men tillräckligt kompakt för att passa smidigt i mindre rum. Sängens halvhöga design är idealisk för små barn, inte för hög för att vara säker, men tillräckligt upphöjd för att skapa extra utrymme under för lek eller förvaring.

Säkerhetsskenorna längs sängkanten ger extra säkerhet och trygghet för barnet under sömnen. Stegen, som kan monteras på antingen höger eller vänster sida, har uthuggningar och djupa steg som ger bättre fäste vid klättring, vilket främjar barnets motoriska färdigheter.

Det går att köpa till ett sängpaket med en matchande hylla på hjul, vilket gör det enkelt att organisera böcker och leksaker. I paketet ingår även ett litet bord och två stolar, perfekt för lekar och pyssel. Med sin mångsidiga design är denna loftsäng inte bara en sovplats, utan också ett kreativt och roligt utrymme för barn att utforska och utveckla sina färdigheter.

Specifikationer:

 • Mått: Madrass 70 x160 cm, ingår inte i köpet
 • Sängmått: L169 x H114 x D108 cm
 • Material: Furu
 • Färg: Vit
 • Stege: lös stege våningssäng som ger flexibilitet
 • Tillbehör att köpa till: Hylla på hjul, bord och två stolar
 • Säkerhet: Svanenmärkt, vattenbaserad lack, säkerhetsskenor
 • Höjd under sängen: 72 cm
 • Maxbelastning: Barnsäng våningssäng 100 kg
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år

Våningssäng med rutschkana: JLY juniorsäng

JLY juniorsängen med rutschkana kombinerar nöje med funktionalitet, vilket gör denna våningssäng till en perfekt lösning för aktiva barn. Med en mjuk vit skummadrass och ett lekfullt tält, erbjuder sängen både en bekväm sovplats och ett spännande lekområde.

Sängens hållbara ram och säkra design garanterar barnets trygghet. Stegen till loftsängen är barnvänlig, och rutschkanan tillför en extra dimension av roliga lekar, vilket gör att barnet längtar efter att få gå och lägga sig.

Med sitt mått på 90 x 190 cm är denna juniorsäng lämplig för barn i alla åldrar. Den vita färgen på sängen och madrassen ger en ren känsla till rummet och kan enkelt matchas med olika inredningsstilar.

Madrassen som ingår i sängpaketet, är av hög kvalitet och erbjuder optimal komfort och stöd. Med ett överdrag i bomull och polyester samt vaddering i polyester och fodring i polypropen, är madrassen både bekväm och hållbar. Den är dessutom Oeko-Tex 100-certifierad, vilket innebär att den är fri från skadliga kemikalier.

JLY Juniorsängen med rutschkana är inte bara en säng utan även en lekplats, vilket gör den till en unik möbel i varje barns sovrum. Denna säng är en utmärkt investering för föräldrar som vill ge sina barn en rolig och funktionell sovplats.

Specifikationer:

 • Mått: 90 x190 cm
 • Material: Ram i hållbar konstruktion, madrassöverdrag i bomull och polyester
 • Färg: Vit
 • Inkluderar: Barn våningssäng rutschkana och skummadrass, tält med runda fönster och stege.
 • Certifiering: Oeko-Tex 100

Våningssäng med skrivbord: Homestyle

Homestyle loftsäng med skrivbord är den ultimata lösningen för kompakta barn- och ungdomsrum. Denna spännande loftsäng kombinerar stil med praktisk funktionalitet, vilket gör den till en perfekt möbel i lite mindre rum, eller där man mer effektivt vill ta tillvara utrymmet.

Väldesignad och med en stabil och säker konstruktion, erbjuder denna höga loftsäng en bekväm och rymlig sovplats under taket. Det inbyggda skrivbordet under sängen är rymligt och praktiskt, med gott om utrymme för en dator, böcker och skolmaterial. Detta gör det möjligt för barnet eller tonåringen att ha en dedikerad plats för läxor och studier, vilket främjar goda studievanor och organisation.

Den vita finishen ger ett rent och modernt utseende som passar väl med de flesta rum och inredningsstilar. Sängens robusta konstruktion garanterar en hög säkerhet, vilket är viktigt i en barnsäng.

Denna loftsäng är en perfekt investering för familjer som söker en smart, platsbesparande lösning som kombinerar sömn och studier i en och samma möbel. Med sitt moderna utseende och multifunktionella design är Homestyle loftsäng med skrivbord ett utmärkt val i ett modernt hem.

Specifikationer:

 • Typ: Hög våningssäng skrivbord
 • Material: Robust och hållbar konstruktion
 • Färg: Vit
 • Bäddmått: 90 x 200 cm
 • Maxlast: 80 kg.
 • Höjd under sängen: 138,5 cm
 • Yttre mått: 96 x 206 x 174,5
 • Mått skrivbord: Rymligt arbetsyta, dimensioner enligt produktspecifikation
 • Säkerhet: Stabil konstruktion med säkerhetsräcken
 • Rekommenderad åldersgrupp: Passar för barn och ungdomar

Våningssäng med förvaring: Homestyle 3 våningssäng

Homestyle trevåningssäng är den perfekta lösningen för familjer som behöver utnyttja utrymmet mer effektivt. Designad i en klassisk vit finish, kombinerar denna säng estetik med funktionalitet. Sängen är utrustad med tre bekväma sovplatser på 90 x 200 cm vardera, vilket gör den idealisk för större familjer eller för de som vill ha gott om utrymme för övernattande gäster.

Denna våningssäng är inte bara praktisk utan också en stilfull detalj i barnrummet. Den robusta och säkra designen säkerställer en trygg sömn för alla, oavsett vilken våning man sover på. Dessutom är sängen försedd med praktisk förvaring allra längst ner, perfekt för att organisera leksaker, böcker eller sängkläder. Detta gör den till en idealisk lösning för mindre utrymmen där varje kvadratmeter räknas.

Denna våningssäng är inte bara en sovplats, utan också en funktionell möbel som hjälper till att hålla ordning i barnrummet. De inbyggda lådorna under sängen är lättillgängliga och erbjuder gott om plats för förvaring av diverse saker. Kombinationen av sovplatser och förvaringsutrymmen gör denna säng till en mångsidig och kostnadseffektiv lösning för alla familjer.

Tillverkad av hållbart och högkvalitativt material, garanterar denna våningssäng långvarig användning och tålighet mot vardagligt slitage. Den enkla, men ändå eleganta designen gör den lätt att kombinera med olika inredningsstilar, vilket gör den till ett utmärkt val för alla typer av hem.

Specifikationer:

 • Madrassmått: 90 x 200 cm per säng, madrasser ingår ej
 • Material: Högkvalitativt, hållbart trä
 • Färg: Klassisk vit
 • Våningssäng med extrasäng: 3 våningar
 • Stege våningssäng: 2 stycken
 • Våningssäng förvaring: Inbyggd förvaringslösning
 • Säkerhet: Robust konstruktion för maximal säkerhet

Vad ska man tänka på när man väljer våningssäng?

En våningssäng är en typ av säng där en sängstomme är staplad ovanpå en annan, vilket möjliggör två eller flera sängplatser inom samma golvyta. Detta gör våningssängen till en utmärkt lösning när man behöver möblera effektivt, särskilt i små rum. En våningssäng kan även vara den perfekta lösningen för familjer med flera barn. För barn är våningssängar inte bara en plats att sova på, utan även en plats för lek och kreativitet. De kan också vara en bra lösning för gästrummet eller fritidshuset.

En våningssäng är en klok investering på många sätt. Framförallt är den kostnadseffektiv då man helt enkelt får många sängplatser för pengarna, men också för att den möjliggör att man kan bo många fler på en mindre yta. Beroende på vilken modell man väljer kan en våningssäng göra sovrummet mer mångsidigt och flexibelt.

Det finns flera typer av våningssängar att välja mellan. För yngre barn finns låga våningssängar som är enklare att ta sig upp i och som är mer säkra. Men det finns även våningssäng med trappa som erbjuder en mer stabil och säker klättring, till skillnad från de mer traditionella lösa stegarna. En fällbar våningssäng kan vara perfekt för gästrum där utrymmet behöver vara mer flexibelt.

Våningssängar finns i olika storlekar, inklusive det populära 120 cm breda alternativet som ger mer sovutrymme. Man kan också välja mellan olika material men vanligast är trä och metall. Träsängar erbjuder en klassisk och robust design, medan en våningssäng metall ger en mer modern känsla.

När man väljer våningssäng är det viktigt att man tar hänsyn till barnets ålder och hur mycket det väger. Men man måste också tänka på rummets storlek och takhöjden, samt andra specifika behov som barnet kan ha som exempelvis studiehörna med skrivbord eller plats för förvaring. Viktigt att beakta är också säkerheten. En stabil våningssäng med räcken och en säker stege eller trappa är ett måste. Därför kan det vara bra att undvika en våningssäng billig då den ofta är mindre stabil och hållbar.

Välj rätt madrass till våningssängen

Att välja rätt madrass till våningssängen är viktigt för att man ska kunna sova gott i den. Här är några tips för att hjälpa dig i ditt val:

 • Madrassens storlek: Standardstorlekar är ofta enkelsängsmått, men det är viktigt att mäta noga för att försäkra dig om att madrassen passar perfekt. Man kan även kontrollera storleken på sängens madrassmått i sängens produktbeskrivning där den brukar finnas angiven.

 • Höjd på madrassen: För den övre våningssängen, välj en madrass med lägre profil för att inte överstiga säkerhetsräckena. Detta är viktigt för att minska risken för att man ramlar ur sängen och upprätthåller sängens säkerhetsfunktion.

 • Material: Skummadrasser är ett populärt val för våningssängar då de är lätta och bekväma. Fjädermadrasser kan också användas, men se till att de inte är för tunga eller höga.

 • Fasthet: Välj en madrass som ger tillräckligt med stöd för ryggen. Barn och tonåringar har olika behov, och en medium fast madrass brukar vara en bra allroundlösning. Det bästa är att besöka en madrassbutik och provligga på olika madrasser.

 • Kvalitet och hållbarhet: Investera i en madrass av god kvalitet som klarar regelbunden användning utan att tappa formen. En hållbar madrass förlänger också sängens livslängd och gör att man sover bättre.

Kom ihåg att barnets komfort och säkerhet är det viktigaste när du väljer madrass till en våningssäng. Ta dig tid att jämföra alternativ och välj en madrass som passar både sängen och ditt barns behov.

FAQ – vanliga frågor om våningssängar

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som vi får om våningssängar. Vi hoppas kunna hjälpa dig att göra det bästa valet för ditt barn och hem.

Är våningssängar säkra för små barn?
Våningssängar kan vara säkra för små barn om de har ordentliga säkerhetsräcken och en stabil konstruktion. Det är dock rekommenderat att barn under sex år inte sover i den övre sängen.

Hur hög är en standard våningssäng?
Standardhöjden för våningssängar varierar men ligger ofta runt 160-170 cm från golvet till sängens högsta punkt.

Kan våningssängar separeras till två enkelsängar?
Vissa modeller är designade för att kunna separeras till två enkelsängar, vilket ger flexibilitet vid behov av förändring i sovrummet.

Vilken madrasstorlek passar till en våningssäng?
De flesta våningssängar är designade för enkelsängsmadrasser men det finns även våningssäng 120 men också mindre modeller som kräver en annan madrasstorlek. Därför ska man alltid kontrollera måttet för varje specifik modell, och brukar stå angivet i produktbeskrivningen.

Hur mycket vikt kan en våningssäng klara?
Våningssängars viktkapacitet varierar beroende på konstruktion och material. Generellt kan de bära omkring 100–150 kg per säng. Vilken vikt de klarar brukar stå i produktbeskrivningen.

Är det svårt att montera en våningssäng?
Montering varierar mellan olika modeller. Vissa kräver mer tid och verktyg än andra. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner noggrant. Detta för att våningssängen ska bli stabil och säker.

Kan våningssängar användas av vuxna?
Ja, våningssängar kan användas av vuxna, speciellt de som är robust byggda och har hög viktkapacitet.

Vilka säkerhetsfunktioner bör en våningssäng ha?
Leta efter modeller med höga säkerhetsräcken, stabila stegar/trappor och robust konstruktion.

Hur rengör man en våningssäng?
Använd en lätt fuktad trasa med ett milt rengöringsmedel för att rengöra trä- eller metallramar. Passa på att samtidigt kontrollera och dra åt skruvar och beslag.

Finns det våningssängar med extra lagringsutrymme?
Ja, det finns modeller med inbyggda lådor eller hyllor under den nedre sängen, vilket är perfekt för att förvara leksaker, böcker eller sängkläder.