tripp trapp stolen

En Guide om Tripp Trapp stolen

Tripp Trapp-stolen är en ikonisk barnstol designad av den norska formgivaren Peter Opsvik för Stokke år 1972. Med sitt tidlösa utseende och geniala funktion är stolen fortfarande en favorit bland föräldrar över hela världen. Denna guide ger dig en omfattande översikt över Tripp Trapp-stolens fördelar, funktioner och historia, samt tips om hur du kan anpassa den för ditt barns utveckling.

Vad kännetecknar Tripp Trapp-stolen?

Tripp Trapp-stolen är en ergonomisk och justerbar barnstol som växer med barnet från nyfödd till vuxen ålder. Dess smarta design gör det möjligt att anpassa både sittdjup och fotstöd för att ge optimalt stöd för barnets kropp i alla åldrar. Stolen är tillverkad i massivt trä och finns i en mängd olika färger och utföranden för att passa alla typer av interiörer.

Nyckelfunktioner hos Tripp Trapp-stolen

  • Ergonomisk design för bästa sittkomfort
  • Justerbar sits och fotplatta
  • Lång livslängd – kan användas från nyfödd till vuxen
  • Finns i flera olika färger och material

Historian bakom Tripp Trapp-stolen

Peter Opsvik skapade Tripp Trapp-stolen 1972 som ett svar på hans egen frustration över de dåvarande barnstolarna, som snabbt blev för små när barnet växte. Hans vision var att skapa en stol som kunde användas under hela barndomen och även i vuxen ålder. Tripp Trapp-stolen blev snabbt en succé och är idag en designklassiker, med miljontals sålda exemplar över hela världen. Dess tidlösa design har blivit en symbol för funktionell och hållbar skandinavisk design.

Funktioner och fördelar med Tripp Trapp-stolen

Tripp Trapp-stolen erbjuder en rad fördelar som gör den till ett utmärkt val för familjer som söker en flexibel och hållbar sittlösning för sina barn. Här är några av de viktigaste fördelarna med stolen:

1. Ergonomi

Stolens justerbara sits och fotplatta möjliggör en korrekt sittposition, oavsett barnets ålder eller storlek. När barnet sitter bekvämt och har stöd för fötterna, främjar det en bra hållning och hjälper till att minska risken för ryggbesvär.

2. Flexibilitet

En av de mest unika egenskaperna med Tripp Trapp-stolen är dess justerbara sitt- och fotplatta. Det betyder att stolen kan växa med ditt barn och anpassas för att möta deras behov under många år framöver.

3. Estetik

Tripp Trapp-stolen har ett stilrent och tidlöst utseende som passar in i alla hem. Den finns i olika färger, från klassiskt trä till moderna toner, vilket gör det enkelt att matcha med din inredning.

4. Hållbarhet

Stolen är tillverkad i robust europeiskt bok- eller ekträ, vilket gör den både stark och hållbar. Med rätt vård kan stolen användas i generationer.

Säkerhet och anpassning efter barnets ålder

Säkerhet är en central del av Tripp Trapp-stolens design, och stolen är anpassningsbar för att passa barnets behov under olika utvecklingsfaser. Här är hur du kan anpassa stolen efter barnets ålder:

Nyfödd (0-6 månader)

För nyfödda finns ett särskilt Tripp Trapp® Newborn Set som gör att du kan använda stolen redan från födseln. Detta set fästs på stolen och lyfter upp barnet i en bekväm och ergonomisk position, så att de kan vara med vid bordet från dag ett.

Baby (6-18 månader)

När ditt barn kan sitta upp själv kan du byta till Tripp Trapp® Baby Set. Detta set innehåller ett ryggstöd och säkerhetsbygel som förhindrar att barnet faller ur stolen. Baby Setet säkerställer att ditt barn sitter tryggt och stabilt vid matbordet.

Småbarn och uppåt (18 månader och framåt)

När barnet växer ur Baby Setet kan stolen justeras för att passa deras växande kropp. Du kan enkelt justera både sittplattan och fotstödet för att ge optimalt stöd och komfort, ända upp i vuxen ålder.

Tillbehör till Tripp Trapp-stolen

För att göra Tripp Trapp-stolen ännu mer funktionell och bekväm finns en rad tillbehör att välja mellan:

  • Newborn Set: För att kunna använda stolen från nyfödd ålder.
  • Baby Set: Säkerställer att barnet sitter tryggt och bekvämt under småbarnsåren.
  • Kuddar: För extra komfort och för att anpassa stolen efter din inredning.
  • Matbricka: Perfekt om du vill att ditt barn ska kunna äta separat från matbordet.
  • Sele: För extra säkerhet när ditt barn är litet.

Jämförelse med andra barnstolar

Tripp Trapp-stolen har många konkurrenter på marknaden, men det är svårt att hitta en stol som erbjuder samma flexibilitet och hållbarhet. Här är en snabb jämförelse med andra populära barnstolar:

Stol Pris Åldersspann Justerbarhet Material
Tripp Trapp Medel/Hög Nyfödd till vuxen Justerbar sits & fotplatta Massivt trä
IKEA Antilop Låg 6 månader till 3 år Ingen justerbarhet Plast
Stokke Steps Hög Nyfödd till 3 år Justerbar sits Plast & trä
Hauck Alpha+ Låg/Medel Nyfödd till vuxen Justerbar sits & fotplatta Trä

Som jämförelsen visar är Tripp Trapp ett av de mest flexibla alternativen, särskilt om du letar efter en långsiktig lösning som kan växa med ditt barn.

Hur underhåller man sin Tripp Trapp-stol?

En annan fördel med Tripp Trapp-stolen är dess hållbarhet. Med rätt vård kan stolen hålla i generationer. Här är några tips för att hålla din stol i bästa skick:

  • Rengöring: Torka av stolen regelbundet med en fuktig trasa. Undvik starka rengöringsmedel som kan skada träet.
  • Kontrollera skruvarna: Efter regelbunden användning kan skruvarna behöva dras åt. Kontrollera dem regelbundet för att säkerställa att stolen är stabil.
  • Skydd: Om du använder stolen utomhus, var noga med att skydda den från regn och stark sol för att förhindra att träet slits

Vanliga frågor och svar om Tripp Trapp-stolen

Här nedan svarar vi på vanliga frågor kopplat till Tripp Trapp stolen.

Vad är maxvikten för en Tripp Trapp-stol?

Stolen är designad för att bära en vikt upp till 136 kg, vilket betyder att den kan användas även av vuxna.

Kan man använda Tripp Trapp-stolen direkt från födseln?

Ja, med Newborn Set kan du använda stolen för ditt nyfödda barn.

Är Tripp Trapp-stolen säker för småbarn?

Ja, med Baby Set och sele är Tripp Trapp-stolen helt säker för små barn.

Vilka material är Tripp Trapp-stolen tillverkad av?

Stolen är tillverkad av massivt europeiskt bok- eller ekträ, vilket gör den hållbar och robust.

Är det svårt att montera Tripp Trapp-stolen?

Nej, stolen levereras med en tydlig monteringsanvisning och är relativt enkel att sätta ihop.

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Andra inlägg

Dela denna