vem är rädd för vargen

Vem är rädd för vargen – Allt om leken

”Vem är rädd för vargen?” är en klassisk och populär lek som barn har njutit av i generationer. Den är enkel att organisera, kräver inga redskap och kan anpassas till både små och stora grupper. Den passar perfekt för utomhuslekar och främjar både fysisk aktivitet och samarbete. I den här guiden går vi igenom hur leken går till, reglerna och några varianter du kan prova för att göra leken ännu roligare.

Om leken ”Vem är rädd för vargen”?

Leken går ut på att en spelare är ”vargen” och de andra spelarna representerar ”fåren” eller barn som försöker fly från vargen. Vargens mål är att jaga och fånga så många får som möjligt medan fåren försöker springa över ett fält eller en avgränsad yta utan att bli fångade. Det är en fartfylld lek som både utmanar deltagarnas snabbhet och taktiska tänkande.

Så här går leken till

1. Dela in roller

  • Bestäm vem som ska vara vargen. En spelare väljs ut för att börja som vargen. Resten av deltagarna blir ”fåren” eller de som ska fly från vargen. Om gruppen är stor kan man ha fler än en varg.

2. Bestäm spelplan

  • Markera två linjer eller områden på marken som ska fungera som baser. Dessa ska vara på motsatta sidor av spelplanen, till exempel två ände av en gård, ett gräsfält eller en skolgård. Avståndet mellan dessa linjer bör vara tillräckligt långt för att det ska vara en utmaning att ta sig från ena sidan till den andra, men inte så långt att det blir omöjligt för spelarna att springa. Den ena linjen är ”startlinjen” där fåren börjar, och den andra är den säkra zonen.

3. Starten på leken

  • Alla spelare, utom vargen, står på ena sidan av spelplanen (startlinjen). Vargen står i mitten av planen, redo att jaga.

4. Leken börjar

  • Leken börjar med att vargen ropar: ”Vem är rädd för vargen?”
  • Fåren svarar i kör: ”Inte jag!”
  • Efter detta börjar fåren springa över till den andra sidan, och vargen försöker fånga dem innan de når säkerhet. De spelare som blir tagna innan de når säkra zonen blir vargar i nästa omgång.

5. Målet med leken

  • Vargens mål är att fånga så många som möjligt. De som blir fångade blir vargar, och nästa omgång börjar med fler vargar som jagar de kvarvarande fåren. Omgångarna fortsätter tills det bara finns en spelare kvar som inte blivit fångad, och denna spelare kan då bli nästa varg i den kommande rundan.

Vem är rädd för vargen – Regler

Spelplanens gränser
Fåren måste hålla sig inom de markerade gränserna på spelplanen när de springer från startlinjen till säkerhetszonen. Om någon lämnar området anses de vara fångade av vargen.

Fånga får
För att fånga ett får måste vargen röra vid dem. Det är viktigt att ha tydliga regler för vad som räknas som en fångst – exempelvis kan en lätt beröring med handen räcka.

Basen är säker
När fåren når den andra sidan av planen (säkerhetszonen) kan de inte bli fångade av vargen. De måste dock vänta tills nästa omgång börjar innan de kan springa tillbaka till startlinjen.

Vargen måste vara rättvis
Vargen får inte blockera fåren vid startlinjen eller säkerhetszonen. De måste stå i mitten av planen och ge alla en rättvis chans att springa.

Omgångar och eliminering
Leken fortsätter tills det inte finns några fler får kvar att fånga. Den sista personen som inte blir fångad vinner och kan bli nästa varg.

Olika variationer av leken

För att hålla leken intressant kan du introducera olika variationer:

1. Flera vargar från början
Istället för att börja med en varg kan du ha två eller tre, vilket gör jakten svårare från start.

2. Tidsbegränsning
Sätt en tidsbegränsning på varje omgång. Om alla får når den säkra zonen inom en viss tid får vargen en straffrunda, där de måste börja om.

3. Fryslekar
Istället för att fångade spelare direkt blir vargar kan de stå stilla och vänta på att andra får ska ”frigöra” dem genom att röra vid dem. Detta lägger till ett element av samarbete bland fåren.

4. Förändra spelplanen
Lek på en större yta eller inför hinder som fåren måste undvika medan de springer. Du kan även skapa ett cirkulärt fält med en centralt placerad varg.

En populär lek på kalas och andra tillställningar

”Vem är rädd för vargen?” är en fantastisk lek för att få barnen att röra på sig och samarbeta. Det utvecklar snabbhet, reaktionsförmåga och strategiskt tänkande. Dessutom bidrar leken till gemenskap och skratt, och barnen får en chans att vara aktiva på ett lekfullt och strukturerat sätt. Det är en lek som kan varieras i oändlighet och anpassas efter gruppens storlek och ålder.

Så nästa gång du har en grupp barn ute på gården, i parken eller hemma på kalas, prova ”Vem är rädd för vargen?” – en lek som garanterat kommer att skapa glädje och rörelse!

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Andra inlägg

Dela denna