Flyga med barnvagn

Är det dags att flyga med barnvagn för första gången? Var inte orolig, miljontals människor har gjort samma sak tidigare. Att flyga med barnvagn är i många fall enklare än vad man kan tro. Självklart är det dock en omställning som nybliven förälder att göra sin första flygresa med barn och barnvagn jämfört med att bara vara vuxna resenärer. Den här artikeln är fullproppad med tips för dig som ska ut och resa med barnvagn!

Flyga med barnvagn

Vilken barnvagn ska man ha på resa?

Beroende på vilken typ av resa ni ska åka på kan er ordinarie barnvagn passa mer eller mindre bra. Barnvagnen som används till vardags kan kännas något stor och otymplig att ha med sig på resan. Detta är en anledning till att många familjer väljer att köpa en resevagn, även kallad sulky. En resevagn kan med fördel även användas efter hemkomst som extravagn. Dessutom kan det finnas tillfällen även i Sverige där du vill ha en lite mindre vagn som inte tar lika stor plats som den ordinarie.

Om du väljer att köpa en resevagn rekommenderar vi inte att du köper den minsta, billigaste varianten. Även fast det kan vara lockande att spara på pengarna och utrymmet innan en resa så är risken stor att barnvagnen kommer kännas ostabil och krånglig.

Förberedelser inför att flyga med barnvagn

När du flyger med barnvagn räknas barnvagnen som specialbagage på majoriteten av flygbolagen. Detta innebär att du kommer lämna ifrån dig barnvagnen vid incheckning av bagage, och återfå den efter landning. För att veta vad det kostar att resa med barnvagn hos ditt flygbolag kan det vara bra att kolla på flygbolagets hemsida eller ringa bolagets kundtjänst. Passa då även på att fråga om hur de vill att barnvagnens ska paketeras. En del flygbolag ger ut plastpåsar på flygplatsen som ska skydda barnvagnen från smuts. Andra flygbolag ser bara till att inga remmar sticker ut från barnvagnen och transporterar den sedan som den är. Som de flesta vet kan bagagehanteringen vid flygplatser vara brysk. Om du vill skydda din barnvagn och se till att den kommer fram i bra skick kan det vara bra att packa vagnen i en transportväska anpassad för din barnvagn.

Så klarar du dig på flygplatsen utan barnvagn

När du väl har passerat bagageinlämningen kan det vara flera timmar kvar tills flyget faktiskt startar. För många barn kan det vara jobbigt att behöva gå själv dessa timmar, särskilt när många flygplatser är stora till ytan. För att förenkla resan erbjuder de allra flesta flygplatser barnvagnar att låna som du kan lämna just innan du kliver på planet. Ett annat alternativ till att låna en barnvagn av flygplatsen kan vara att ha med sig en bärsele. Bärselen kan även vara bra att ha senare på resan, när barnvagnen upplevs osmidig eller tung.

Underlätta vid start och landning

Barn kan, precis som vuxna uppleva både start- och landning som obehagligt. En av de viktigaste saker du kan göra som förälder är att själv hålla dig lugn och visa barnet att det inte är någonting farligt som pågår. Ofta är det så att rädsla smittar av sig från föräldrarna. Så genom att hålla dig själv lugn kommer ditt barn troligtvis inte uppleva start och landning som någonting obehagligt. Utöver det kan ett sätt vara att använda dig av hörselskydd anpassade för bebisar. Genom att minska exponeringen för det höga ljudet kan även obehaget minska.

Appar för resa med barn

För att du ska känna dig trygg på resan är det bra om du har förberett de saker du kan förbereda innan resan. Ett bra sätt att förbereda sig på är att ladda ner 1177s App där du kan få vägledning om någonting skulle hända under resan. Kolla även upp information från ditt försäkringsbolag vad som skulle gälla om barnvagnen försvinner under flygningen. Fler tips på appar för föräldrar hittar du här.

Leave a comment