Kan barn sova ute med feber?

Många föräldrar undrar: Kan mitt barn sova utomhus med feber? Bakgrunden till den frågan är att många bebisar sover bättre utomhus i vagnen än att sova inomhus i en stillastående vagn. När ditt barn blir sjukt med feber uppstår då frågan om rutinerna behöver ändras eller om det fortfarande är okej att sova utomhus. Om ditt barn sover bättre utomhus i en vaggande vagn än inomhus är detta inte farligt. För att ditt barn ska sova bekvämt i rätt temperatur utomhus kan det vara bra att komplettera vagnen med en sovpåse eller ett babytäcke.

Barn sova utomhus med feber

Feber hos barn

Feber är kroppens sätt att bli av med infektioner. Med det sagt är feber ingenting som behöver vara farligt för ditt barn, även fast det kan vara jobbigt och kan påverka barnets allmänhälsa. Enligt 1177 bör kroppstemperaturen vara över 38 grader för att benämnas som feber. I och med att kroppstemperaturen förändras, kan ditt barn frysa eller svettas beroende på febern.

Kan mitt barn sova ute med feber?

Gällande om ditt barn kan sova utomhus i barnvagnen trots feber finns det inte tydliga råd från myndigheter i Sverige. Det verkar dock finnas en samstämmighet att det inte är ett problem i sig att ditt barn sover utomhus med feber. Precis som vanligt när ditt barn sover utomhus är det viktigt att ha koll så att barnet inte fryser. Detta kan du göra genom att ta tempen, känna i nacken och justera klädseln därefter. Utöver detta bör du se till så att ditt barn inte utsätts för vind, för stark kyla eller råhet.

I och med att barnets kropp redan kämpar mot en infektion bör inte kroppens energi gå till andra saker. När barnet utsätts för kyla eller vind kommer kroppen lägga energi på att värma upp sig själv. Detta är en avvägning du som förälder måste göra. Om du har barnvagnen väl skyddad från vind och har bäddat barnvagnen på ett bra sätt är det troligtvis ett bra sätt att få barnet att sova. Alternativet är att låta barnet sova inomhus. Men även detta kan bli energikrävande för ditt barn om ni inte får till en bra vilostund inomhus. Då kanske det är bättre att låta barnet sova utomhus och få till den vilan som kroppen faktiskt behöver vid sjukdom.

Leave a comment