Recension av Axkid One 2 – Komplett test

Introduktion till Axkid One 2

Axkid One 2 är troligtvis bilbarnstolen du har hört om, alternativt har du definitivt hört om varumärket Axkid tidigare. One 2 är uppföljaren till den prisbelönta bakåtvända bilbarnstolen Axkid One.

Axkid One 2 monterad

Just nu får du 5% på ditt köp hos Axkid med koden “barnvagnsvaggare5”

När vi skulle välja bilbarnstol föll valet på en bakåtvänd bilbarnstol. En stor anledning till detta är att barn sitter mycket säkrare bakåtvänt. Enligt Transportstyrelsen är risken fem gånger högre att barnet dödas eller skadas svårt i en framåtvänd bilbarnstol jämfört med en bakåtvänd bilbarnstol. Axkid One 2 är en bakåtvänd bilbarnstol som verkligen tar säkerheten till nya nivåer. Det känns tryggt att låta sitt barn åka i One 2, och utöver att vara en väldigt säker bilbarnstol är den även enkel att använda samt bekväm för barnet.

När vi började leta efter bilbarnstolar kändes det svårt att navigera sig mellan de olika modellerna på marknaden. Någonting som vi värderade var ifall bilbarnstolen hade fått utmärkelser av oberoende organisationer. Axkid One 2 har bland annat vunnit ett prestigefyllt test utfört av ADAC, Europas största bilägarorganisation.

Det känns därför roligt att skriva den här recensionen av Axkid One 2. Efter att ha använt bilbarnstolen ett tag är vi supernöjda. I den här artikeln kommer vi göra en komplett recension av Axkid One 2, jämföra den med andra bakåtvända bilbarnstolar samt gå igenom stolens funktioner.

Främsta fördelarna med Axkid One 2

Axkid One 2 är som vår recension visar en genomgående bra bilbarnstol sett till alla kategorier. Det finns dock några fördelar som verkligen sticker ut jämfört med andra bilbarnstolar. Den första fördelen är att detta är en bilbarnstol som verkligen går att använda under hela barndomen. Axkid One 2 passar barn från 61 centimeter och barn ända upp till sju års ålder. Med det extra spädbarnsinlägget är det möjligt att färdas redan från dag ett. Detta gör att barnet åker säkert utan att vi som föräldrar behöver spendera pengar på en ny barnstol när barnet växer.

En annan fördel med One 2 är att den är oerhört smidig. Bakåtvända bilbarnstolar kan ofta associeras med krångliga installationer och trånga baksäten. Denna bilbarnstol är verkligen det motsatta. Installationen av One 2 var så enkel så att vi nästan trodde vi hade gjort fel.

Trots att bilbarnstolen är rymlig för barnet upplever vi det inte trångt i baksätet. Den smarta designen och utformningen av bilbarnstolen gör att den sitter bra och lämnar gott om utrymme för andra passagerare i baksätet.

Förpackningens innehåll

Onekid 2 Manual


Vid beställning av Axkid One 2 valde vi att hämta ut paketet på närmsta postombud. Om du är en person som brukar svära vid montering av IKEA-möbler kan vi glädja dig med att detta är ett stort paket där bilbarnstolen kommer redo för installation. Ingen montering av själva bilbarnstolen behöver göras av dig. Enda undantaget är sidokrockkudden som du enkelt klickar på plats i sin skena. Utöver själva bilbarnstolen skickar Axkid med en manual. Detta är någonting som har blivit ovanligare på senaste tiden, då många väljer att ha sina instruktionsböcker digitalt. Trots att One 2 även har en manual på Axkids hemsida är det även skönt att ha den i fysiskt format vid installation.

Installation och montering av Axkid One 2

Installationen av Axkid One 2 tar under 1 minut och är oerhört smidig. När vi installera bilbarnstolen valde vi att börja inomhus för att packa upp stolen och bekanta oss med stolens funktioner. Väl uppackad och redo för installation kändes installation väldigt enkel. Först och främst är det viktigt att kontrollera att airbag är urkopplat om du monterar barnstolen på en plats där airbag finns tillgängligt. Utöver att kontrollera att airbagen är bortplockad behöver stolen fästas på ett säte med ISOFIX-fästen. De allra flesta bilar producerade efter 2004 har ISOFIX-fästen. I vår bil är ISOFIX-fästena något dolda vilket gjorde att man behöver leta lite för att få fram de.

När vi installerade Axkid One 2 i vår bil gjorde vi det bakom passagerarsätet. För att få mer plats vid installationen sköt vi fram passagerarsätet så långt som möjligt. Justering av stolens stödben är någonting som vi upplevt kan vara svårt att få rätt på andra barnstolar. Vid installation av One 2 får du hjälp av en ljudindikator som piper tills dess att stödbenet är korrekt monterat. Räknat från att stolen togs in i bilen så gick installationen så snabbt som 43(!) sekunder och allting kändes väldigt smidigt.

Går det att bälta Axkid One 2?

Axkid One 2 kan enbart monteras med ISOFIX-fästen och ska inte bältesmonteras. ISOFIX har höga hållfasthetskrav vilket gör det till ett säkrare alternativ än en bältesmonterad bilbarnstol.

Hur mycket plats tar Axkid One 2?

Trots att One 2 är en rymlig barnstol som tillåter bakåtvänt åkande länge känns det inte som att den tar upp särskilt stor plats i baksätet. När vi har testat One 2 i vår bil har vi både gott om utrymme i framsätet samt i baksätet bredvid barnstolen. Hur mycket utrymme det blir i framsätet beror självklart på vilken lutning du har på barnstolen. En stor fördel vi har upplevt med One 2 är att den är så enkel att göra mindre när den inte används. På så sätt kan man få mer plats i framsätet utan att ta ut barnstolen. Om barnstolen behöver tas ut för att frigöra ett säte går även detta på under en minut.

Axkid One 2 – En kompakt barnstol med smarta funktioner

Axkid One 2 är det enkla valet om man precis som vi inte vill hålla på och byta barnstol med jämna mellanrum. Det här är en av de stora fördelarna med One 2 jämfört med andra bakåtvända bilbarnstolar. Axkid one 2 kan användas ända upp till sju års ålder. Det är tack vare den nya designen och den smarta monteringen på skenor. Genom att kunna justera stolen på skenorna kan du enkelt skapa mer benutrymme åt ditt barn.

En av de funktioner vi tycker är allra bäst med Axkid One 2 är det som Axkid kallar för “Advanced Sleep Well System”. För att förtydliga vad detta innebär i praktiken finns det ett vred på nedre delen av stolen som justerar lutningen på stolen. Det är en steglös funktion vilket innebär att du inte är låst till förvalda nivåer utan kan ställa in det så att det passar just ditt barn. När tröttheten börjar komma och huvudet nickar framåt tycker vi det är perfekt att kunna luta tillbaka stolen och låta den lille sova på ett bekvämt sätt.

Just nu får du 5% på ditt köp hos Axkid med koden “barnvagnsvaggare5”

En bakåtvänd bilbarnstol som prioriterar säkerhet

När det kommer till bilbarnstolar är det viktigaste för oss säkerheten. Efter att ha läst vilka fördelar bakåtvända bilbarnstolar har jämfört med till exempel babyskydd för bil och framåtvända bilbarnstolar kändes Axkid One 2 som ett bra och säkert val.

Som tidigare nämnt har One 2 vunnit flertal priser och tester inom säkerhet för bilbarnstolar. Det är bland annat med hjälp av sin skyddande ramteknologi som riktar bort krafterna vid en händelse av krock. En annan viktig säkerhetsfunktion är sidokrockskyddet. Skyddet är unikt utvecklat för Axkid i samarbete med ADAC, en av världens främsta krockinstitut.

Axkid One 2 är självklart UN R129 / i-Size godkänd samt Plusgodkänd upp till 125 cm. Detta är tester som garanterar säkerheten på bilbarnstolar i Sverige. Vi har hittills (som tur är) aldrig krockat eller råkat ut för en olycka, men om det värsta skulle hända är det en trygghet att veta att alla i bilen färdas på säkrast möjliga sätt.

En bakåtvänd bilbarnstol att växa bekvämt i

Vår recension av Axkid One 2 hittills är att det är en väldigt bra och praktiskt bilbarnstol. Vi valde One 2 framför att köpa olika stolar och babyskydd som behöver bytas ut efter en viss tid. Hittills har det känt som ett jättebra val och någonting som vi även tror går jämt ut ekonomiskt. Även om Axkid One 2 är bilbarnstol i den högre prisklassen kan det vara värt att jämföra det mot alternativkostnaden över tid. För oss gick det nästan jämt ut med tanke på vilka krav vi hade på säkerheten på babyskydd och andra bilbarnstolar.

I Axkid One 2 kan barnet nämligen åka bakåtvänt hela vägen till 125cm eller 23kg. Det är tack vare den skjutbara stolsteknologin samt det dynamiska benutrymmet som det möjligt. One 2 utmärker sig verkligen som en premium-barnstol vad det gäller komfort och design. Materialvalen gör att stolen andas och blir inte lika varm som andra bilbarnstolar kan bli. Utöver detta är en stor fördel med Axkid One 2 att barnet kommer högre upp. Vi upplever att barnet enklare ser ut och kan njuta av omgivningen.

Ett bälte som sitter fast

När det kommer till bältet i Axkid One 2 är det gummibeläggningen på bältet som vi tycker sticker ut på ett positivt sätt! Många bälten på bilbarnstolar är svåra att få till rätt och glider mest omkring oavsett hur mycket man spänner. Dessa bälten har en gummibeklädnad på bältesskydden upp mot nacke och axlar vilket gör att bältet sitter där det är avsett att sitta. För att anmärka på något mindre positivt gällande bältet så upplever vi bälteslåset som något trögt och hårt. Detta kan självklart bero på att stolen fortfarande är relativt ny och någonting som mjukas upp med tiden.

När kan man börja använd Axkid One 2?

Axkid One 2 passar barn från 61 centimeter. Om du är intresserad av att använda Axkid One redan från spädbarnsåldern och inte behöva investera i ett babyskydd behöver du köpa till det särskilda spädbarnsinlägget från Axkid. Det är även möjligt att köpa Axkid One+ 2 som är samma modell av bilbarnstol, men med det extra spädbarnsinlägget inkluderat.

Axkid One 2 Vs Axkid One – Uppföljaren med förbättringar

Axkid One 2 är uppföljaren till den oerhört populära Axkid One. Ett och ett halvt år efter lanseringen av Axkid One lanserade Axkid One 2 med över 150 produktförbättringar jämfört med föregångaren. Ett urval av dessa förbättringar är:

  • Förbättrat nackstöd – säkrare nackstöd och enklare justering
  • Nya insatsdynor med högre komfort
  • Användarvänligare bälte med mindre friktion

Axkid One 2 vs Minikid 3

Axkid One 2Axkid Minikid 3
MonteringISOFIXBältesmontering
Viktgräns23kg36kg
NackstödJusterbart. 12 lägen.Automatisk justering
StolslutningAdvanced Sleep Well System3 fasta lägen vid installation
Jämförelse mellan Axkid One 2 och Minikid 3

Som tabellen visar finns det en del skillnader mellan Axkid One 2 och Axkid Minikid 3. Den största skillnaden mellan dessa två modeller är monteringen. Axkid One 2 passar dig som har tillgång till ISOFIX-fästen i bilen, medan Minikid 3 är en bältesmonterad bilbarnstol. Båda stolarna är bakåtvända bilbarnstolar som tillåter bakåtvänt åkande upp till 7 års ålder.

Sammanfattning av recension – Axkid One 2

Sammanfattningsvis är vi supernöjda med vår Axkid One 2. Det här är en barnstol som är smidig med bra funktioner, samt låter ens barn åka säkert många år. Till skillnad från andra bakåtvända bilbarnstolar känns One 2 både rymlig för barnet och liten i baksätet på samma gång. Utöver det uppskattar vi verkligen hur enkelt det är att installera stolen, men även demontera när det behövs ett extra säte.

Om du har uppskattat den här recensionen så erbjuder Axkid just nu 5% rabatt på hela ditt köp när du anger koden “barnvagnsvaggare5” på Axkids hemsida.

Leave a comment