Spjälsäng: Så väljer du rätt spjälsäng

spjälsäng

Att välja rätt spjälsäng till familjens nya medlem är viktigt men kanske inte alltid så lätt eftersom det är många olika faktorer att väga in. Att bara välja en snygg barnsäng som passar ihop med den övriga inredningen går inte. Man måste även titta på säkerheten och hållbarheten.

Med rätt spjälsäng kan både föräldrar och barn sova tryggt om natten. I denna artikel har vi samlat användbara tips och råd som vi tror kan hjälpa dig och din familj när ni ska välja spjälsäng till ert barn. Vi tipsar också om hur en bra madrass till en spjälsäng ska vara och ger råd om sängkläder för små barn.

Spjälsäng bäst i test – fyra bra spjälsängar

I denna sängguide har vi tittat på fyra populära modeller: Kaxholmen Ulla Eco, Bellamy Up, Yappy Kids, Stokke Sleepi Mini. Bland de produkter vi valt ut finns barnsängar med hjul och dropside, men också med förvaring och skötbord. Vi tittar på de olika spjälsängarnas fördelar och nackdelar i hopp om att kunna hjälpa er att hitta den spjälsäng som bäst passar ert barn.

Modell

Kaxholmen Ulla Eco

Yappy Kids

Stokke Sleepy Mini

Bellamy UP

Prisklass

Budget

Mellan

Mellan

Premium

Billig spjälsäng trä – Kaxholmen Ulla Eco

Kaxholmen Ulla Eco är en spjälsäng som trots sitt lite lägre pris lyckas kombinera både kvalitet och enkelhet i en fin design. Tillverkad av svenskt björkträ, är sängen obehandlad med en mjuk yta som har tagits fram genom en kemikaliefri slip- och borstningsteknik.

Spjälsängen har en justerbar botten som kan ställas in på två olika höjder, vilket gör den lämplig från nyfödd upp till cirka 3 års ålder. Den är svenskproducerad och uppfyller samtliga säkerhetskrav. I denna säng kan ditt barn sova tryggt och säkert.

Specifikationer:

 • Mått: Längd 125 cm, Bredd 66 cm, Höjd 85 cm
 • Madrassmått: 60 x 120 cm (köpes separat)
 • Madrasshöjd: Max 10 cm
 • Bottenhöjder: 26 cm och 52 cm (utan madrass)
 • Material: Spjälsäng trä i svenskt björkträ
 • Tillverkning: Sverige
 • Prisklass: Spjälsäng billig i budgetklass

Dropside spjälsäng – Yappy Kids

Yappy Kids är en spjälsäng i mellanprisklass som kombinerar funktionalitet och säkerhet. Den har en unik dropside-funktion som är snäll mot föräldrars ryggar och gör det enklare att lyfta i och ur barnet. Sängens sängram har dessutom rundade kanter för att skydda barnet.

Denna spjälsäng erbjuder tre justerbara höjder för madrassen, vilket gör det enkelt att anpassa den efter barnets ålder. Det går även att ta bort tre spjälor på ena långsidan så att barnet själv kan krypa in och ur sängen när det blir lite större. Med sängen följer också särskilda plastskenor som ska förhindra att barnet biter på sängkanterna. Madrass köpes separat.

Specifikationer:

 • Material: Björkträ
 • Mått: Höjd 98,5 cm, Längd 125 cm, Bredd 68,5 cm
 • Madrassmått: Rekommenderad storlek på madrass är 120 x 60 cm.
 • Prisklass: Mellanprisklass

Spjälsäng med hjul – Stokke Sleepi Mini

Stokke Sleepi Mini är perfekt som första spjälsäng för ditt barn. Det är en liten spjälsäng som är oval till formen, vilket ger en skyddande nästan nästliknande känsla. Den kompakta sängen fungerar särskilt bra i lite mindre rum och har låsningsbara hjul som gör det enkelt att flytta den mellan olika rum.

Den justerbara sängbottnen ger optimal luftcirkulation och gör att barnet sover bättre. Detta är en smal spjälsäng som passar er som letar efter en lite nättare möbel som dessutom lätt går att flytta runt tack vare de smidiga hjulen. Men trots att det är en liten spjälsäng så är den designad för att växa med barnet, eftersom den kan byggas ut med hjälp av särskilda ombyggnadskit.

Specifikationer:

 • Mått: 82 x 87 x 67 cm
 • Färg: Hazy Grey
 • Prisklass: Medium

Spjälsäng med skötbord – Bellamy UP

Bellamy UP är en spjälsäng som har ett lite högre pris men som samtidigt erbjuder mycket för pengarna, eftersom den är konstruerad så att den går att göra större allt eftersom barnet växer. Spjälsängen fungerar inte bara som en säker och bekväm sovplats för barnet, utan är också utrustad med en liten garderob och förvaringslåda, samt ett praktiskt skötbord.

Som den flexibla möbel detta är, kan denna säng omvandlas till en större säng (160 cm) när barnet växer. Då blir det istället en bekväm säng med skrivbord och förvaringsskåp, i stället för skötbord. Spjälsängen har en 3-stegs madrassram och är enkel att justera i takt med att barnet växer och blir större, men den kan även omvandlas till en soffa om man tar bort den främre ramen.

Detta är en bra säng som har alla säkerhetsfunktioner som krävs, vilket inkluderar tysta självstängande skenor och allergivänliga, certifierade lacker. Den specialdesignade madrassen ger optimal komfort och stöd för barnets ryggrad och har ett tvättbart överdrag.

Specifikationer:

 • Material: Spjälsäng med lådor i MDF, ekfanér, möbelplatta, massivt trä
 • Mått: Längd 163,5 cm, Bredd 77,5 cm, Höjd 100 cm
 • Madrass-storlekar: 70 x 120 cm (spädbarn), 70 x 160 cm (småbarn)
 • Säkerhet: Målad med allergivänliga lacker certifierade enligt EN71 / 3
 • Madrass: Tillverkad av antiallergiskt polyuretanskum, densitet 18,28 kg/m³, tvättbart överdrag

Vad ska man tänka på när man letar spjälsäng?

En spjälsäng erbjuder inte bara en säker och bekväm sovplats för barnet utan är också en viktig del i att främja en god sömn redan från tidig ålder.

Till skillnad från vanliga sängar är spjälsängar specifikt designade med barnets säkerhet i fokus. En bra spjälsäng har höga sidor för att förhindra att barnet ramlar ur under sömnen. Men även avståndet mellan spjälorna i en spjälsäng är noggrant uträknat för att säkerställa att barnet inte kan fastna med huvudet eller kroppen, vilket är en viktig säkerhetsaspekt. En modern spjälsäng ska uppfylla alla de stränga säkerhetskrav som finns och vara certifierad enligt internationella normer.

En bra spjälsäng ger även en mental trygghet, både för barnet och föräldrarna. Om barnet känner sig trygg i att sova i sin egen säng främjar det självständighet och goda sovvanor. För föräldrarna ger det sinnesro att veta att deras barn sover säkert i en säng som är anpassad för barnets behov.

Spjälsängar är vanligtvis lämpliga att använda redan från när barnet är nyfödd upp till cirka 2–3 års ålder. Hur länge de kan användas kan dock variera beroende på barnets storlek och rörlighet. När barnet blir äldre och börjar klättra eller blir för stor för spjälsängen, är det dags att överväga att byta till en barnsäng.

Typer av spjälsängar

En spjälsäng är en värdefull investering på flera sätt. Den erbjuder en säker, bekväm och anpassad sovmiljö för barnet, samtidigt som den stödjer barnets utveckling och ger föräldrarna värdefull sinnesro med bättre sömn som följd.

Utöver säkerhet och trygghet erbjuder spjälsängar även en viss flexibilitet. Många modeller har justerbar madrasshöjd, vilket gör dem mer ergonomiska när man ska lägga ner och ta upp barnet. Spjälsängar med hjul är ett annat populärt alternativ. De ger flexibilitet att enkelt flytta sängen mellan olika rum i hemmet.

För föräldrar som enkelt vill kunna komma till barnet, är en spjälsäng med dropside där ena sidan kan sänkas, ett bra val. För de som söker extra lagringsutrymme, är en spjälsäng med förvaring eller lådor ett utmärkt val. Det finns modeller med både lådor och skåp men även med skötbord.

Prismedvetna föräldrar kan hitta även högkvalitativa spjälsängar till ett överkomligt pris. Fast det är viktigt att inte kompromissa med säkerhet och kvalitet även när man väljer en billigare modell. Det kan också vara värt att titta på om sängen går att justera och anpassas efter barnet i takt med att det växer, eftersom en sådan säng går att använda mycket längre. Oavsett vilken typ av spjälsäng man väljer, bör man alltid prioritera säkerhet och komfort för barnet.

Så väljer du rätt madrass till spjälsängen

Till många spjälsängar måste man köpa madrassen separat. Men hur ska en madrass för ett litet barn egentligen vara?

Det är flera saker man måste tänka på när det handlar om att välja madrass till spjälsäng, som säkerhet, komfort och stöd för barnet. Givetvis måste madrassen också ha rätt storlek och tillverkare av spjälsängar brukar vara noga med att ange vilken madrasstorlek det ska vara.

En madrass i rätt storlek minskar risken för klämskador eller att barnet fastnar mellan madrassen och sängens sidor. En standardstorlek för spjälsängsmadrasser är 60 x 120 cm, men det är viktigt att kontrollera sängens inre dimensioner för att säkerställa exakt passform.

Madrassens fasthet är en annan sak man bör undersöka. En fast madrass rekommenderas för spädbarn och små barn för att stödja deras växande skelett. Madrassen bör heller inte vara för mjuk, eftersom detta kan skapa en farlig sovmiljö för barnet.

Materialvalet är också viktigt. Många föräldrar föredrar madrasser gjorda av naturliga, allergivänliga material som är skonsamma mot barnets hud och snälla för andningsvägarna. Det kan också vara värt att överväga en madrass med vattentätt material eller överdrag för att underlätta rengöring och underhåll.

Tänk också på om det finns säkerhetscertifieringar. Kontrollera att madrassen uppfyller gällande säkerhetsstandarder och är fri från skadliga kemikalier.

Tänk på detta när du väljer sängkläder till ditt barns spjälsäng

När det gäller att välja sängkläder till en spjälsäng, är det även här viktigt att prioritera barnets säkerhet och komfort. Ett av de mest användbara tillbehören är ett spjälsängsskydd. Det skyddar ditt barn från hårda kanter i spjälsängen samtidigt som armar och ben hålls kvar på insidan av barnsängen.

När det gäller materialval för lakan och andra sängkläder så är naturliga, andningsbara material som bomull och bambufiber att föredra. Dessa material är mjuka mot barnets känsliga hud och hjälper till att reglera temperaturen, vilket är viktigt för att undvika att barnet blir för varmt under sömnen.

Ett tunt och välpassande babytäcke eller en sovpåse är ett bra alternativ för att hålla barnet varmt. Det är också viktigt att lakanen passar tätt och säkert runt madrassen för att förhindra att de lossnar. Användningen av kuddar i spjälsängar rekommenderas inte för spädbarn, inte heller lösa föremål som stora mjukdjur eller tjocka täcken.

FAQ – frågor och svar om spjälsängar

Här har vi sammanställt en lista med några av de vanligaste frågorna och svaren när det gäller spjälsäng bäst i test.

Kan spjälsängar användas från födseln?
Ja, de flesta spjälsängar är designade för att användas från födseln.

När ska jag byta från spjälsäng till barnsäng?
Vanligtvis när barnet är 2–3 år gammalt eller när de börjar klättra ut ur sängen.

Är det säkert att använda begagnade spjälsängar?
Ja, men kontrollera att den uppfyller aktuella säkerhetsstandarder och att det inte finns några skador.

Hur ofta bör jag kontrollera att spjälsängen är säker?
Kontrollera regelbundet om det finns lösa skruvar och skador, åtminstone var tredje månad.

Vilka material används vanligtvis i spjälsängar?
Spjälsäng trä, metall och ibland plast är vanliga material.

Hur rengör jag en spjälsäng på bästa sätt?
Använd milt rengöringsmedel och vatten, undvik starka kemikalier.

Är det säkert att ha leksaker i spjälsängen?
Undvik mjukdjur och lösa leksaker i spjälsängen för spädbarn för att minska risken för kvävning.

Hur väljer jag rätt madrass till spjälsängen?
Välj en fast madrass som passar sängens mått exakt.

Finns det spjälsängar som växer med barnet?
Ja, vissa modeller kan omvandlas till småbarnssängar och soffor.

Kan spjälsängar vara allergivänliga?
Ja, välj spjälsängar och madrasser med allergivänliga material och överdrag.