Bästa babykudden – Babykudde bäst i test

Att välja kudde till sin nyfödde bebis är ett viktigt steg i processen att förbereda sig för att skaffa barn. Det finns en stor variation av babykuddar till barn och bebisar på marknaden. Detta kan göra det lite förvirrande för dig som småbarnsförälder att veta vilken babykudde som verkligen är bra, och vilken som rekommenderas av andra föräldrar. I den här artikeln går vi igenom vad som är bra att tänka på för dig som ska köpa en babykudde. Vilken babykudde som är bäst i test och vilka alternativ det finns för dig som vill ha den bästa babykudden för din bebis.

När du väljer babykudde till din bebis finns det några saker att tänka på. Det är viktigt att ha en bra babykudde till ditt barn för att undvika det som kallas skallasymmetri. Utöver det så ger en bra babykudde stöd för ditt barns huvud och nacke och säkerställer att ditt barn ligger bekvämt och stilla vid sömn.

Babykudde bäst i test – Vilken är den bästa babykudden?

1. Candide Panda Babykudde

Candide Panda är den bästa babykudden för bebisar

Denna babykudde från Candide är en testvinnande babykudde flera år i rad. Detta är den bästa babykudden för barn upp till 6 månader som behöver ergonomiskt stöd för huvudet och nacken i liggande läge. Kuddens insida består av viskoelastiskt skum som på ett unikt sätt tryckavlastar bebisens mjuka skalle. Ovanpå insidan är yttertyget gjort av 100% bomull och har en mjuk och skön känsla mot din bebis huvud.

Genom att kuddens mitt inte har någon fyllning hålls barnets nacke utsträckt och rak. Dessutom bidrar detta, tillsammans med de låga kanterna på kudden att barnet kan vrida huvudet i sidled utan att hamna med ansiktet nedåt. Detta gör Candide Panda till både en säker och bekväm kudde för de allra minsta.

Genom att använda dig av denna babykudde minimerar du barnets kvävningsrisk, bibehåller en rak naturlig linje på nacken samt förhindrar skallasymmetri. Därtill är kudden riktigt skön att sova på och passar både i spjälsäng, barnvagn och vagga.

För att tvätta kudden tar du enkelt av yttersidan och kör maskintvätt i 30 grader. En fördel med Candide Panda är att denna babykudde finns i flera olika fina färger, så att du kan hitta den som passar just dig och din bebis. Det förmånliga priset tillsammans med kuddens egenskaper gör att det här är babykudden som är bäst i test.

2. Mimos babykudde

Mimos babykudde, ett säkert alternativ för bebisar

Mimos babykudde är till för dig som vill ge ditt barn det allra bästa. En stor fördel med Mimos babykudde är att den finns i flera olika storlekar. Detta gör att du inte behöver vänja om ditt barn med en ny kudde när bebisen blir större. Istället kan du fortsätta använda den här populära babykudden med goda ergonomiska egenskaper.

Kuddens utformning motverkar samt korrigerar skallasymmetri hos bebisen samt minimerar kvävningsrisken. Detta gör den här kudden lämplig även för de allra minsta nyfödda bebisarna.

Mimos babykudde är en av de bästa babykuddarna som går att köpa till en bebis. Totalt innehar kudden sju stycken olika säkerhetscertifikat. Utöver detta är kudden producerad för hand i Europa, fri från kemikalier samt allergicertifierad.

För att sammanfatta är detta en av de bästa babykuddarna som går att köpa, speciellt för den förälder som prioriterar säkerheten och noga testade produkter till sitt barn.

3. Babymatex Aero 3D Kudde

Stor babykudde med bra luftcirkulation

Den tredje bästa babykudden på listan är Babymated Aero 3D kudde. Denna babykudde är gjord i tre olika lager med tre olika material vilket bidrar till en bra luftcirkulation. Kudden är något större än de andra alternativen, vilket en del barn och föräldrar kan uppskatta. Den tredimensionella strukturen gör att kudden formar sig efter bebisens kropp och ger ett bra stöd för både kropp och knopp. Utöver att bidra med stöd för bebisen gör även de tre olika materialen så att kudden andas bra och släpper igenom värme. På så sätt kan du vara säker på att din bebis varken blir för kall eller varm på kudden.

En bra babykudde förebygger skallasymmetri

Skallasymmetri är vanligt förekommande och uppstår hos en femtedel av alla spädbarn och har blivit vanligare med åren. Anledningen till detta är att Socialstyrelsen sedan 1990-talet rekommenderar spädbarn att sova på rygg istället för att sova på mage. Rekommendationen syftar till att minska plötslig spädbarnsdöd och har gjort stor skillnad i statistiken. Men till följd av att bebisar sover på rygg har istället skallasymmetri ökat.

Nyfödda bebisar har en mjukare skalle än vuxna människor. Detta gör bebisens skalle extra känslig för tryck och belastning. Anledningen till att bebisens skalle är mjukare är för att underlätta förlossningen. Vid ungefär 2 års ålder har barnets samtliga fontaneller växt ihop och barnets huvud är därefter inte lika känsligt för tryck.

Genom att använda en babykudde som förebygger skallasymmetri minimerar du riskerna. De flesta kuddar för bebisar är utformade på ett sätt som ska minimera trycket och jämna ut belastningen över hela huvudet.

Babykudde förhindrar att barnet hamnar på mage

En annan fördel med att använda babykuddar är att de bästa babykuddarna förhindrar att bebisen rullar runt och hamnar på mage. Genom att kudden har högre kanter än mitten hålls bebisen på rygg i en bra sovställning. Att låta bebisen sova på rygg minskar risken för plötslig spädbarnsdöd och rekommenderas av Socialstyrelsen. När du väljer en babykudde till ditt barn är det därför bra att kolla så att kanterna på kudden är något högre än mitten. Detta för att undvika att ditt barn hamnar på mage i sömnen. Utöver detta är det även viktigt att välja en kudde som har god ventilation. Detta gör att barnet kan andas igenom kudden även om bebisen skulle hamna på sidan eller magen. Det kan även vara bra att komplettera med ett andningslarm. Läs mer om det här.

En babykudde som används när barnet ska sovas ska inte förväxlas med en kudde som används i babygym. I babygymmet är det nämligen syftet att barnet ska lära sig ligga på mage, till skillnad från när barnet sover.

Att tänka på vid köp av babykudde

När du köper en babykudde finns det flertalet faktorer att tänka på och frågorna hos dig som förälder kan vara många. En betryggande tanke för dig som förälder är att det är svårt att göra helt fel när det kommer till babykuddar. Självklart finns det många råd och rekommendationer på internet, men i slutändan handlar det om vad du som förälder tycker passar din bebis bra. För att förenkla för dig vid köp av babykudde svarar vi på några av de vanligaste frågorna.

När ska man börja med kudde till bebis?

Att använda sig av en babykudde kan minska risken för skallasymmetri vid tidig ålder. Däremot så ökar risken för plötslig spädbarnsdöd med fler saker i sängen. En nyfödd bebis bör sova relativt fritt utan filtar, täcken och andra saker som kan täcka för barnets luftvägar. Om du väljer att använda en babykudde från tidig ålder är det viktigt att kontrollera så att den inte kan blockera barnets luftvägar.

Vilken kudde är bäst för barn?

Den bästa babykudden är Candide Panda Babykudde. Det är en kudde som ger ditt barn bra stöd, motverkar skallasymmetri samt håller ditt barn bekvämt och stilla på rygg.

Hur mycket kostar en babykudde?

En bra babykudde behöver inte kosta mycket. Faktum är att testvinnande Candide Panda kostar under 200kr i de flesta butiker. När du väljer babykudde behöver du därför inte stirra dig blint på priset utan kan välja en kudde som du tror kommer passa din bebis.

Hur ska man bädda för en nyfödd?

När du bäddar för en nyfödd bör du tänka på temperatur, bekvämlighet och att bebisen ska vara säker.

Leave a comment